Πέντε άτομα στέκονται στη σειρά στη φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Παρασκευής από τις ισραηλινές αρχές. Στη δεξιά και στην αριστερή πλευρά βρίσκονται δύο αξιωματικοί των IDF, με τα πρόσωπά τους θολά. Για λόγους ασφαλείας, ή ίσως επειδή δεν είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας.

Ads

Στη μέση – ένας κοντός, προφανώς κουρασμένος άνδρας κοντά στα 60, που φοράει αλεξίσφαιρο γιλέκο πάνω από ένα πουκάμισο με κουμπιά. Κρατάει τα χέρια της Τζούντιθ και της Νάταλι Ράναν, της Ισραηλινοαμερικανίδας μητέρας και κόρης που κρατήθηκαν όμηροι από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και απελευθερώθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο με συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Χαμάς, με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης του Κατάρ.

Ο άνδρας στη μέση είναι ο Γκαλ Χιρς, ο νεοδιορισθείς συντονιστής για τους ομήρους και τους αγνοούμενους. Είναι ο άνθρωπος που ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε ότι θα είναι υπεύθυνος για τις αφάνταστα περίπλοκες προσπάθειες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους περισσότεροι από 210 Ισραηλινοί πολίτες και στρατιώτες, που κρατούνται τώρα από μια τρομοκρατική οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας.

Η φωτογραφία που κυκλοφόρησε το βράδυ της Παρασκευής είναι παραπλανητική. Υποδηλώνει ότι ο Χιρς – ένας πιστός του Νετανιάχου που διορίστηκε για τη θέση για όλους τους λάθος λόγους, δεν έχει καμία σχετική εμπειρία και προσπαθεί να εξασφαλίσει έναν τεράστιο μισθό για τον εαυτό του – μπορεί να είχε κάποια σχέση με την απελευθέρωση των ομήρων. Δεν έχει.

Ads

Οι Ισραηλινοί δεν θα μπορούσαν να έχουν χαμηλότερες προσδοκίες από τον πρωθυπουργό τους σε αυτό το σημείο. Άλλωστε, είναι υπεύθυνος για μια καταστροφή τέτοιου μεγέθους που το Ισραήλ δεν έχει ξαναδεί σε όλα τα χρόνια της ύπαρξής του. Και ακόμα, σαν να μην ήταν αρκετά εξοργιστικός ο διορισμός του Χιρς, η φωτογραφία του με τους απελευθερωμένους ομήρους θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις πιο οξείες απεικονίσεις των αποτυχιών του Νετανιάχου σε όλα τα χρόνια της εξουσίας του.

Όπως έχουν σχολιάσει τόσοι πολλοί άνθρωποι, για τον Νετανιάχου και τους κολλητούς του, τα πάντα στη ζωή είναι μια φωτογράφιση. Το να κάνουν την πραγματική δουλειά δεν είναι ποτέ μέρος του σχεδίου.

Παρόλα αυτά, από τον διορισμό του, ο Χιρς είχε καταφέρει να κάνει μερικά πράγματα, κανένα από αυτά δεν είχε σχέση με τους ομήρους, αλλά τα περισσότερα από αυτά περιλάμβαναν μια φωτογράφιση.

Ενώ οι οικογένειες των Ισραηλινών που αγνοούνται από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου περίμεναν επί μέρες από κυβερνητικούς αξιωματούχους να τους δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία για τους αγαπημένους τους, ο Χιρς κατάφερε να εξασφαλίσει στη Σάρα Νετανιάχου, μια γυναίκα που σπάνια εμφανίζεται δημόσια αυτές τις μέρες, μια κολακευτική ευκαιρία για φωτογραφία στο κέντρο ομήρων και αγνοουμένων. Κατάφερε επίσης να φωνάξει σε Ευρωπαίους διπλωμάτες σε μια συνάντηση, επιπλήττοντάς τους για γεγονότα που συνέβησαν πριν από 30 χρόνια και δεν είχαν καμία σχέση με αυτούς.

Σε συνέντευξή του αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Ντέιβιντ Μέινταν, ο πρώην πράκτορας της Μοσάντ πίσω από την προηγούμενη συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων που έβγαλε τον Ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ από την αιχμαλωσία της Χαμάς, δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι πιο ευάλωτοι αιχμάλωτοι πρέπει να απελευθερωθούν γρηγορα, «μέσα σε μια εβδομάδα». Δεν πιστεύει ότι ο Νετανιάχου το καταλαβαίνει αυτό ή ότι είναι σε θέση να κάνει οποιοδήποτε βήμα προς τα εμπρός που δεν σχετίζεται με τα δικά του συμφέροντα.

«Ένας πρωθυπουργός που δεν εμφανίζεται αυθόρμητα στο κοινό του χωρίς να κρύβεται από την περιφρόνηση, είναι επίσης ανίκανος να ηγηθεί προς την κατεύθυνση της αλλαγής», λέει ο Μεϊντάν. Ο Νετανιάχου και ο Χιρς, οι μάστορες της φωτογράφισης, είναι ανίκανοι να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα. Γι’ αυτό και δεν μας προσφέρουν καμία ελπίδα.

Πηγή: Haaretz