Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) κατηγορούν το Ναυτικό για το γεγονός ότι δεν προέβλεψε ότι θα αντιμετώπιζε σθεναρή αντίδραση κατά το ρεσάλτο στα πλοία του Στόλου της Ελευθερίας, στα τραγικά γεγονότα της 31ης Μαίου. Oι IDF αποτελούν το ανώτατο στρατιωτικό σώμα της χώρας, το οποίο περιλαμβάνει τις δυνάμεις του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το πόρισμα στρατιωτικής έρευνας που δόθηκε στη δημοσιότητας, το Ισραήλ απέτυχε στην προετοιμασία της επιχείρησης εναντίον της νηοπομπής μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ads

«Διαπράχθηκαν λάθη κατά τη διαδικασία λήψης απόφασης από τους ανώτατους στρατιωτικούς που οδήγησαν τελικώς σε ένα αποτέλεσμα που κανείς δεν το ευχόταν», ανέφερε μιλώντας στον Τύπο ο απόστρατος στρατηγός Γιόρα Εϊλάντ, ο οποίος είναι επιφορτισμένος να ελέγχει την πορεία της στρατιωτικής έρευνας για το συμβάν της 31ης Μαϊου.

Αναφορά των IDF, η οποία θα δει το φως της δημοσιότητας σήμερα, αναμένεται να εκτοξεύσει κατηγορίες προς το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας για την αδυναμία του να προβλέψει ότι οι καταδρομείς θα αντιμετώπιζαν βίαιη αντίσταση στην προσπάθειά τους να κρατήσουν τα πλοία του στολίσκου μακριά από τη Γάζα.

Παράλληλα, θα εμπεριέχει κριτική και για την κακή συνεργασία του Ναυτικού με τη Μοσάντ, αναφορικά με συλλογή πληροφοριών πριν από την άφιξη των πλοίων. Είναι πολύ πιθανό, να υπάρξει ακόμα και πειθαρχική έρευνα για συγκεκριμένους αξιωματικούς. Την έρευνα έχει αναλάβει ο Ταγματάρχης Γιόρα Εϊλάντ. Παράλληλα, η αρμόδια επιτροπή θα εξετάσει και το κατά πόσον η επιδρομή συμφωνεί με το Διεθνές Δίκαιο.

Ads

Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές αρχές είναι έτοιμες να πραγματοποιήσουν νέα επιδρομή στο πλοίο “Αμάλθεια”, που βρίσκεται σε διεθνή ύδατα, σε περίπτωση που αυτό πλησιάσει στη Γάζα. Το “Αμάλθεια” έχει ναυλωθεί από το ίδρυμα Καντάφι και μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. Σύμφωνα με τις προβλέψεις το πλοίο θα φτάσει στη Γάζα την Τετάρτη.

Ο Εϊλάντ θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα θεσμικά όργανα (στο Ναυτικό και στη μυστική του υπηρεσία) και όχι σε πρόσωπα. Εάν πάντως, η έρευνα ανακαλύψει ποινικές ευθύνες ή εγκλήματα πολέμου, ο γενικός στρατιωτικός Εισαγγελέας θα αποφασίσει για το αν θα απαγγείλει κατηγορίες.

Το Ισραήλ απέτυχε στην προετοιμασία της επιχείρησης εναντίον του «Στόλου της Ελευθερίας»

Ο ισραηλινός στρατός απέτυχε στην προετοιμασία της επιχείρησης που κατέληξε στην αιματηρή επιδρομή εναντίον της νηοπομπής μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα στρατιωτικής έρευνας που δίνονται στη δημοσιότητα από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Η επίσημη έκθεση για την ισραηλινή επιδρομή της 31ης Μαΐου που κατέληξε στον θάνατο 9 Τούρκων ακτιβιστών, θα δοθεί στη δημοσιότητα εντός της ημέρας από τη στρατιωτική επιτροπή έρευνας με επικεφαλής τον Γκιόρα Εϊλάντ, απόστρατο στρατηγό του ισραηλινού στρατού. Μη στρατιωτική επιτροπή διεξάγει παράλληλη έρευνα για την επιχείρηση, η οποία προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και επιδείνωσε σοβαρά τις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με αποσπάσματα των συμπερασμάτων του πορίσματος που δημοσιεύει η εφημερίδα Yediot Ahronot, υπήρξαν αδυναμίες τόσο στην προετοιμασία ως προς τη συλλογή και την επεξεργασία των πληροφοριών, όσο και ως προς τις επιχειρησιακές εντολές που δόθηκαν στο κομάντο του ισραηλινού ναυτικού.

Μετά την επιδρομή το Ισραήλ είχε ισχυρισθεί ότι οι κομάντος άνοιξαν πυρ εναντίον των επιβατών ευρισκόμενοι σε αυτοάμυνα, αφού δέχθηκαν επίθεση με σιδηρολοστούς και μαχαίρια. Ορισμένοι από τους κομάντος, είχε ανακοινώσει τότε ο ισραηλινός στρατός, ήταν οπλισμένοι με όπλα paintball, αλλά έφεραν επίσης και περίστροφα, περιμένοντας ότι θα συναντήσουν μόνο ελαφρά αντίσταση.

Η Yediot Ahronot και άλλα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι η στρατιωτική επιτροπή έρευνας δεν είναι εξουσιοδοτημένη να ζητήσει παραιτήσεις στρατιωτικών. Ωστόσο, εικάζεται ότι θα υπάρξουν συνέπειες για ορισμένους ανώτατους στρατιωτικούς.

«Η ειρήνη είναι εφικτή αλλά για την εφαρμογή της θα χρειαστεί χρόνος»

Μια ισραηλινο-παλαιστινιακή συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί, αλλά θα πρέπει να επιδειχθεί υπομονή για την εφαρμογή της, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφέροντας ως χρονικό ορίζοντα το 2012.

Ο Νετανιάχου τάχθηκε πρόσφατα υπέρ της επανάληψης των απευθείας διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους αντί των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών που διεξάγονται υπό τον αμερικανό απεσταλμένο Τζορτζ Μίτσελ.

Όταν ρωτήθηκε αν η ίδρυση που παλαιστινιακού κράτους θα επιτευχθεί πριν από το 2012, όπως ζητεί η παλαιστινιακή πλευρά, ο Νετανιάχου εξέφρασε σκεπτικισμό. «Νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει μια λύση, (αλλά) αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί μέσα σε ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, καθώς ο χρόνος είναι ένας βασικός παράγοντας στην αναζήτηση μιας λύσης, στη διευθέτηση θεμάτων ασφαλείας και άλλων πραγμάτων που θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν αν πραγματοποιηθούν μέσα σε ένα περιορισμένο χρονικό πλαίσιο» εξήγησε.

Οι Παλαιστίνιοι, κυρίως ο πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ, έχουν ορίσει τον Αύγουστο του 2011 ως καταληκτική ημερομηνία για την ανακήρυξη του παλαιστινιακού κράτους.