Ένας Ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε την Πέμπτη ότι έχει σταλεί μια αντιπροσωπεία, χωρίς να διευκρινιστεί πού στάλθηκε, για να διαπραγματευτεί με τη Χαμάς την απελευθέρωση των ομήρων, την ώρα που ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προετοιμάζεται να συγκαλέσει το συμβούλιο ασφαλείας για να συζητηθούν οι νέες θέσεις τις παλαιστινιακής οργάνωσης, όπως μετέδωσε το Reuters το βράδυ της Πέμπτης.

Ads

Πριν από τη συνεδρίαση αυτή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που επιδιώκει εδώ και μήνες να επιτευχθεί μια εκεχειρία, συζήτησε τηλεφωνικά με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου τις προσπάθειες για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η παλαιστινιακή οργάνωση, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την πρόσφατη απάντηση της Χαμάς στην πρόταση που είχε παρουσιάσει ο Μπάιντεν στα τέλη Μαΐου, ενώ παράλληλα, επιβεβαίωσαν ότι οι ομάδες εθνικής ασφαλείας των δύο χωρών τους θα συναντηθούν στις 15 Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης: Μπάιντεν – Νετανιάχου / Τηλεφωνική επικοινωνία για εκεχειρία στη Γάζα – «Υπάρχει η βάση για μια καλή συμφωνία»

Ads

«Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επανέλαβε ότι ο πόλεμος θα τελειώσει μόνο αφού επιτευχθούν όλοι οι στόχοι και ούτε λεπτό νωρίτερα», είπε ο αξιωματούχος, χωρίς να διευκρινίσει πού στάλθηκε η αντιπροσωπεία. Στις προηγούμενες προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου μεσολάβησαν η Αίγυπτος και το Κατάρ και συνομιλίες έχουν διεξαχθεί και στις δύο αυτές χώρες.

Με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στα τέλη Νοεμβρίου με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου, περισσότεροι από 100 όμηροι απελευθερώθηκαν, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 Παλαιστινίων από ισραηλινές φυλακές.

Έκτοτε, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αντιμετωπίζει πιέσεις για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση και των υπόλοιπων 136 ομήρων.

Απάντηση Χαμάς

Το Ισραήλ έλαβε την Τετάρτη την απάντηση της Χαμάς στην πρόταση την οποία είχε ανακοινώσει στα τέλη Μαΐου ο Μπάιντεν και η οποία περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ομήρων και την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος που έχει γνώση της μεσολαβητικής προσπάθειας είπε ότι η Χαμάς επέδειξε ευελιξία σε ορισμένα ζητήματα, κάτι που επιτρέψει να χαραχθεί το πλαίσιο μιας συμφωνίας, εφόσον την εγκρίνει και το Ισραήλ.

Δύο στελέχη της Χαμάς δεν απάντησαν αμέσως σε ένα αίτημα για κάποιο σχόλιο. Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει τον τερματισμό του πολέμου και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα. Το Ισραήλ επιμένει ότι θα δεχθεί μόνο προσωρινές παύσεις στις συγκρούσεις, μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς.

Η πρόταση που παρουσίασε ο Μπάιντεν περιλαμβάνει τη σταδιακή απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται ακόμη στη Γάζα και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων κατά τις δύο πρώτες φάσεις του, καθώς επίσης και την αποφυλάκιση Παλαιστίνιων κρατουμένων. Στην τρίτη φάση θα ξεκινήσει η ανοικοδόμηση του παλαιστινιακού θύλακα και θα επιστραφούν τα λείψανα των ομήρων που σκοτώθηκαν ενώ κρατούνταν στη Γάζα.