Την επιβολή «χαρατσιού» σε εκκλησιαστικές περιουσίες στην Ιερουσαλήμ καταδικάζει η πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, σε ανακοίνωσή της το Σάββατο.

Ads

Όπως ενημερώνει αναλυτικά:

«Το Υπουργείο Εξωτερικών και Αποδήμων του Κράτους της Παλαιστίνης καταδικάζει απερίφραστα τις πρόσφατες ενέργειες του Ισραήλ, της παράνομης κατοχικής δύναμης, να επιβάλει φόρους στις εκκλησίες, τα ιδρύματά τους και τις περιουσίες τους στην κατεχόμενη πόλη της Ιερουσαλήμ μέσω των αποκαλούμενων “κατοχικών δήμων”. Οι ενέργειες αυτές αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του ιστορικού και νομικού “Status Quo” της πόλης.

Η επιβολή αυτών των φόρων από το Ισραήλ είναι παράνομη. Το Ισραήλ ως κατοχική δύναμη δεν έχει καμία κυριαρχία επί της Ιερουσαλήμ. Η κυριαρχία επί της Ιερουσαλήμ ανήκει αποκλειστικά στον Παλαιστινιακό λαό και τη νόμιμη ηγεσία του. Αυτά τα παράνομα μέτρα γίνονται αντιληπτά ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής εξόντωσης και εθνοκάθαρσης που εφαρμόζει το Ισραήλ εναντίον όλου του Παλαιστινιακού Λαού, στοχεύοντας ιδιαίτερα στην αυθεντική Παλαιστινιακή Χριστιανική παρουσία στους Αγίους Τόπους, κυρίως στην Ιερουσαλήμ.

Ads

Το Υπουργείο Εξωτερικών και Αποδήμων απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση για τη στοχοποίηση της χριστιανικής παρουσίας από το Ισραήλ, η οποία περιλαμβάνει συστηματικές διώξεις και επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων χριστιανών και κληρικών. Αυτή η σκόπιμη στοχοποίηση στοχεύει στην υπονόμευση της αυθεντικής χριστιανικής παρουσίας των Παλαιστινίων και στη μετατροπή της πολιτικής σύγκρουσης, με την παρουσία μιας παράνομης κατοχής, σε θρησκευτική.

Εκφράζουμε τη βαθιά εκτίμησή μας για τις γενναίες θέσεις των Πατριαρχών και των Επικεφαλής των Εκκλησιών που απέρριψαν αυτά τα παράνομα μέτρα. Η σταθερότητά τους αποτελεί φάρο ελπίδας και αντίστασης ενάντια σε αυτές τις καταπιεστικές πολιτικές. Καλούμε όλες τις χώρες να υποστηρίξουν τις θέσεις των εκκλησιών και του κράτους της Παλαιστίνης και να παρέμβουν για να σταματήσουν αυτές οι σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ιστορικού και νομικού Status Quo.

Το Υπουργείο καλεί όλα τα κράτη, τους θεσμούς και τους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανικών και των φορέων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στο Ισραήλ να σταματήσει να στοχοποιεί τις εκκλησίες και τις περιουσίες τους. Ζητούμε να εξετάσουν την επιβολή κυρώσεων κατά των προκλητικών αυτών και παράνομων πρακτικών. Οι χώρες πρέπει να εναρμονίσουν τις ενέργειές τους με τις αρχές τους για την προστασία της αυθεντικής χριστιανικής παρουσίας στους Αγίους Τόπους της Παλαιστίνης.

Το Υπουργείο Εξωτερικών και Αποδήμων παραμένει προσηλωμένο στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού και της χριστιανικής κοινότητας στην Ιερουσαλήμ και καλεί σε παγκόσμια αλληλεγγύη και δράση για την προάσπιση της δικαιοσύνης και του διεθνούς δικαίου.»