Το Ισραήλ θα εμφανιστεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη, για να αντικρούσει τις κατηγορίες της Νότιας Αφρικής για διάπραξη γενοκτονίας εις βάρος των Παλαιστινίων στον πόλεμο με τη Χαμάς στη Γάζα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ads

Η Νότια Αφρική προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται η Σύμβαση για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος της γενοκτονίας με τις επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τον Κλέϊσον Μονιέλα εκπρόσωπο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής, οι ακροάσεις στο Διεθνές Δικαστήριο έχουν προγραμματιστεί για τις 11 και τις 12 Ιανουαρίου.

Στους δικηγόρους της Νότιας Αφρικής φέρεται να περιλαμβάνεται ο Τζον Ντούγκαρντ, Νοτιοαφρικανός καθηγητής διεθνούς δικαίου, ο οποίος ήταν ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα παλαιστινιακά εδάφη από το 2001 έως το 2008.

Ads

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο, η Νότια Αφρική κατηγορεί το Ισραήλ ότι επιδίδεται σε «πράξεις γενοκτονίας εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα».

Στην καταγγελία της η Νότια Αφρική δηλώνει ότι «οι πράξεις και οι παραλείψεις του Ισραήλ προσλαμβάνουν γενοκτόνο χαρακτήρα, δεδομένου ότι συνοδεύονται από τη συγκεκριμένη πρόθεση (…) καταστροφής των Παλαιστίνιων της Γάζας, ως μέρους της ευρύτερης εθνικής, φυλετικής και εθνοτικής ομάδας των Παλαιστινίων», αναφέρει η ανακοίνωση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

«Με τη συμπεριφορά του –μέσω των οργάνων και των παραγόντων του και των άλλων προσώπων και οντοτήτων που δρουν βάσει των οδηγιών του ή υπό τη διεύθυνση, τον έλεγχο ή την επιρροή του– απέναντι στους Παλαιστίνιους της Γάζας, το Ισραήλ αμελεί τις υποχρεώσεις που έχει επωμιστεί με τη Σύμβαση κατά της γενοκτονίας», σύμφωνα με την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής.

Και η Μαλαισία στηρίζει την προσφυγή

Εν τω μεταξύ ακόμη μία χώρα στηρίζει την Νότια Αφρική στο Διεθνές Δικαστήριο. Η Μαλαισία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο για τις φερόμενες παραβιάσεις της γενοκτονίας στη Γάζα.

«Η Μαλαισία, ως μέρος της Σύμβασης για τη Γενοκτονία, καλεί το Ισραήλ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς δικαίου και να τερματίσει αμέσως τις θηριωδίες του κατά των Παλαιστινίων», έγραφε στην ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών της Μαλαισίας.

Ο Κλέϊσον Μονιέλα δήλωσε ότι η Νότια Αφρική αναμένει ότι “περισσότερες χώρες … θα εκδώσουν παρόμοιες δηλώσεις τις επόμενες ημέρες”.