Η ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο, που περιλαμβάνει επίγειες επιχειρήσεις και αεροπορικές επιθέσεις, στοχεύει αρχικά στην αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ και την απομάκρυνσή της από τον νότο του Λιβάνου. Ο δηλωμένος στόχος είναι να αποτραπούν οι πυραυλικές επιθέσεις προς το Ισραήλ και να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι Ισραηλινοί στους σπίτια τους. Ωστόσο, o πραγματικός στόχος του Νετανιάχου είναι το Ιράν και η κυριαρχία στην περιοχή.

Ads

Πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της υπηρεσίας πληροφοριών Mossad, όπως ο Ταμίρ Πάρντο, υποστηρίζουν τη συνέχιση της στρατιωτικής εκστρατείας για μια ευρύτερη αναδιαμόρφωση της Μέσης Ανατολής. Η καταστροφή της ηγεσίας της Χεζμπολάχ,  σύμφωνα με τον αναλυτή Αχμέντ Φουάντ Αλχατίμπ, μπορεί να σηματοδοτεί το τέλος του «άξονα αντίστασης» που δημιούργησε και καθοδηγεί εδώ και χρόνια το Ιράν.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει θέσει ως βασικό στόχο την υπονόμευση της επιρροής του Ιράν στην περιοχή, αποδυναμώνοντας τους συμμάχους του, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ. Η χθεσινή δήλωσή του προς τον “ευγενή περσικό λαό” για μια εποχή ελευθερίας από την τυραννία και ειρήνης με το Ισραήλ, συνοδεύτηκε με την απειλή «μπορούμε να χτυπήσουμε όποιον και όπου θέλουμε».

Η παλιότερη επίθεση σε ραντάρ αεράμυνας στην κεντρική ιρανική πόλη του Ισφαχάν  και η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη, δείχνουν ότι το Ισραήλ μπορεί πράγματι να χτυπήσει την καρδιά του Ιράν , τις υποδομές και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του. Η δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασραλά,  αποτέλεσε επίσης ένα σαφές μήνυμα προς την Τεχεράνη.

Ads

Η αντίδραση του Ιράν παραμένει αβέβαιη. Η άμεση εμπλοκή στον πόλεμο μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες για βελτίωση των σχέσεων με τους Αραβες γείτονες και τη Δύση. Από την άλλη, η αδράνεια θα αφήσει τη Χεζμπολάχ μόνη της, πλήττοντας το κύρος της Τεχεράνης.

Τα κάποτε απελπιστικά ποσοστά του Νετανιάχου στις δημοσκοπήσεις αυξάνονται μετά τη δολοφονία του Νασράλα, πράγμα που σημαίνει ότι έχει κάθε πολιτικό συμφέρον να παρατείνει την επίθεση και να αγνοήσει τις επανειλημμένες εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός από τους δυτικούς συμμάχους και τον ΟΗΕ, που φοβούνται την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στο Λίβανο.

Ωστόσο ειδικοί, όπως ο Ζιλιαν Μπαρνς-Ντάσεϊ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων,  προειδοποιούν για τους κινδύνους της ισραηλινής κλιμάκωσης και την “επικίνδυνη αυταπάτη” της δημιουργίας μιας νέας περιφερειακής τάξης. Ακόμη και πρώην πρωθυπουργοί του Ισραήλ, όπως ο Εχούντ Ολμέρτ, προειδοποιούν για τα ενδεχόμενα αντίποινα από το Ιράν. «Και αν πέσουν 2-3 πύραυλοι στο Τελ Αβίβ;» δήλωσε στο Politico.