Tεταμένη παραμένει η κατάσταση στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, με το Ισραήλ να ισχυρίζεται ότι προετοιμάζεται για μια ευρύτερη σύγκρουση, την στιγμή κατά την οποία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προτείνει στους Ισραηλινούς αξιωματούχους να αποφύγουν την κλιμάκωση με τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Ads

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε την Πέμπτη, ο Άντονι Μπλίνκεν τόνισε στους Ισραηλινούς αξιωματούχους την ανάγκη να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσής του με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο Μπλίνκεν έκανε την παρατήρησή του κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, Τζάτσι Χανέγκμπι, και τον Ρον Ντέρμερ, τον υπουργό στρατηγικών υποθέσεων του Ισραήλ, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η συνάντηση μεταξύ των Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων ακολουθεί μετά την προειδοποίηση του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ότι μια μεγάλη ισραηλινή στρατιωτική επίθεση εναντίον του Λιβάνου θα αντιμετωπιστεί με έναν πόλεμο χωρίς «αυτοσυγκράτηση και χωρίς κανόνες και ανώτατα όρια».

Ads

Τις τελευταίες εβδομάδες η Χεζμπολάχ αποκαλύπτει σταδιακά το νέο της οπλοστάσιο και δείχνει τις δυνατότητές της, μια τακτική η οποία – σύμφωνα με αναλυτές του Αλ-Τζαζίρα – αποτελεί μέρος της στρατηγικής της για αποτροπή. Είναι επίσης μέρος μιας στρατηγικής για την αποφυγή κλιμάκωσης αυτού του πολέμου. Η Χεζμπολάχ λέει ότι δεν θέλει μια ευρύτερη σύγκρουση, ότι άνοιξε αυτό το μέτωπο για να βοηθήσει στην υποστήριξη της Γάζας, αλλά ότι είναι προετοιμασμένη σε περίπτωση κλιμάκωσης.

Ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ έχει καυχηθεί ότι έχουν πλεόνασμα μαχητών, πλεόνασμα όπλων, και κατασκευάζουν κι αυτοί τα δικά τους μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ανησυχία για το Iron Dome

Περαιτέρω, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται Αμερικανούς αξιωματούχους που λένε ότι ανησυχούν ότι το Iron Dome, το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας των Ισραηλινών, θα εξουδετερωθεί σε περίπτωση κλιμάκωσης και ότι βαρύτεροι πύραυλοι και ρουκέτες θα μπορέσουν να παραβιάσουν το σύστημα Iron Dome στο βόρειο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN, οι Ισραηλινοί σχεδιάζουν να μετακινήσουν δυνάμεις και πόρους από τη νότια Γάζα στο βόρειο Ισραήλ, στο πλαίσιο προετοιμασιών για ενδεχόμενο πλήγμα εναντίον της Χεζμπολάχ, καθώς είναι αποφασισμένοι να δημιουργήσουν ζώνη ασφαλείας στα βόρεια σύνορα.

Επίσης, το CNN έχει πληροφορίες πως Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι στην περίπτωση ολοκληρωτικού πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, η ισραηλινή αεράμυνα στο Βορρά με το ηλεκτρονικό σύστημα Iron Dome θα μπορούσε να συντριβεί.