Ο Ερυθρός Σταυρός άρχισε να δέχεται την τρίτη ομάδα ομήρων της Χαμάς, όπως τόνισε τηλεοπτικός σταθμός της Αιγύπτου. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας ανακοίνωσαν ότι σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν στο στρατό από τον Ερυθρό Σταυρό, 17 όμηροι τους έχουν παραδοθεί από τη Χαμάς. Οι IDF λένε ότι στους ομήρους περιλαμβάνονται 14 Ισραηλινοί πολίτες και τρεις ξένοι υπήκοοι.

Ads

Νωρίτερα η Χαμάς ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε έναν όμηρο με ρωσική υπηκοότητα, ο οποίος είχε απαχθεί στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, «σε απάντηση στις προσπάθειες» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και «την υποστήριξή του στο παλαιστινιακό ζήτημα».

Δύο ομάδες ομήρων, συμπεριλαμβανομένων αλλοδαπών, έχουν ήδη απελευθερωθεί με βάση τη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ του ισλαμιστικού κινήματος και του Ισραήλ που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή.

Ο Ντίαα Ρασουάν, επικεφαλής της αιγυπτιακής κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (SIS) τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι η εκεχειρία συνεχίζει να τηρείται χωρίς εμπόδια, τονίζοντας ότι 120 φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν σήμερα στον παλαιστινιακό θύλακα από την Αίγυπτο.

Ads

Έως τώρα, έχουν αφεθεί ελεύθεροι 26 Ισραηλινοί, 14 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος, που είχαν απαχθεί από ενόπλους της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Από την άλλη πλευρά έχουν αφεθεί ελεύθεροι 78 Παλαιστίνιοι (στην πλειοψηφία τους γυναίκες και νέοι), που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές.

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε στρατεύματα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας εν μέσω της συνεχιζόμενης εκεχειρίας με τη Χαμάς, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου. Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστούν «μέχρι τη νίκη» επί της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, επανέλαβε. «Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους, μέχρι τη νίκη. Τίποτα δεν θα μας σταματήσει», είπε ο Νετανιάχου απευθυνόμενος σε Ισραηλινούς στρατιώτες.