Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε, μέσω του επικεφαλής εκπροσώπου του, ότι «ο πόλεμος άλλαξε στάδιο» στη Γάζα, όπου περισσότεροι από 22.800 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 58.000 έχουν τραυματιστεί από τις 7 Οκτωβρίου, δηλαδή πάνω από το 1% του πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα.

Ads

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι η «εκστρατεία» βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και η νέα φάση των εχθροπραξιών θα περιλαμβάνει «μείωση των χερσαίων στρατευμάτων» που έχουν εισβάλλει στη Λωρίδα της Γάζας και «λιγότερες αεροπορικές επιδρομές», που μέχρι στιγμής ευθύνονται -μεταξύ άλλων- για την ισοπέδωση του 60% των κατοικιών του παλαιστινιακού θύλακα.

Ενόψει της εκδίκασης της προσφυγής της Νότιας Αφρικής εναντίον του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο Χαγκάρι αρνήθηκε ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία, λέγοντας ότι το Ισραήλ έλαβε κάθε προφύλαξη για να αποφύγει τους θανάτους αμάχων και προσπαθούσε να αυξήσει την παράδοση βοήθειας στη Γάζα.

Το 15μελές Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να εξετάσει στις 11 και 12 Ιανουαρίου την προσφυγή της Νοτίου Αφρικής κατά του Ισραήλ για παραβίαση της Σύμβασης του 1948 περί αποτροπής και τιμωρίας του εγκλήματος της γενοκτονίας, υπό το βάρος των αντικειμενικών δεδομένων του αριθμού των θυμάτων και της ανθρωπιστικής καταστροφής που έχει ήδη συντελεστεί στη Γάζα.

Ads

Οι δηλώσεις Χαγκάρι έγιναν λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Άντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ, στο πλαίσιο μιας πολυήμερης περιοδείας του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή με στόχο να αποτραπεί η κλιμάκωση σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο, δεδομένης της κλιμάκωσης της σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ – μετά τη δολοφονία του δεύτερου στην ιεραρχία της Χαμάς, Σαλέχ αλ Αρούρι σε προάστιο της Βηρυτού, προπύργιο της οργάνωσης.

Σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη ισραηλινή επίθεση βαθιά μέσα στο λιβανέζικο έδαφος μετά την 7η Οκτωβρίου και το πρώτο χτύπημα που δέχεται το προπύργιο της Χεζμπολάχ από τον πόλεμο του 2006. Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη για την επίθεση στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, με Ντανιέλ Χαγκάρι να δηλώνει από πλευράς του ότι ο στρατός είναι «πλήρως προετοιμασμένος για κάθε σενάριο» στη συνέχεια.

Μπαράζ ισραηλινών επιθέσεων στη Συρία με «αποδέκτη» (και) το Ιράν

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ διεξάγει ένα πρωτοφανές κύμα θανατηφόρων επιθέσεων στη Συρία με στόχο φορτηγά, υποδομές και άτομα που εμπλέκονται στην οπλική σύνδεση του Ιράν με τους πληρεξουσίους του στην περιοχή, όπως δήλωσαν στο Reuters έξι πηγές με άμεση γνώση του θέματος.

Οι πηγές, μεταξύ των οποίων ένας αξιωματικός των συριακών στρατιωτικών πληροφοριών και ένας διοικητής της περιφερειακής συμμαχίας που υποστηρίζει τη Δαμασκό, δήλωσαν ότι το Ισραήλ άλλαξε στρατηγική μετά την επιδρομή μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος και τους επακόλουθους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα και τον Λίβανο.

Αν και το Ισραήλ πλήττει εδώ και χρόνια στόχους που συνδέονται με το Ιράν στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων περιοχών όπου δραστηριοποιείται η λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ, τώρα εξαπολύει πιο θανατηφόρες και συχνές αεροπορικές επιδρομές εναντίον ιρανικών μεταφορών όπλων και συστημάτων αεράμυνας στη Συρία, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το Reuters.

Ο διοικητής της περιφερειακής συμμαχίας και δύο επιπλέον πηγές που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης της Χεζμπολάχ δήλωσαν ότι το Ισραήλ έχει εγκαταλείψει τους σιωπηρούς «κανόνες του παιχνιδιού«» που χαρακτήριζαν προηγουμένως τις επιθέσεις του στη Συρία και φαίνεται ότι «δεν είναι πλέον προσεκτικό» στο να προκαλέσει βαριές απώλειες στη Χεζμπολάχ εκεί.

«Συνήθιζαν να ρίχνουν προειδοποιητικές βολές – χτυπούσαν κοντά στο φορτηγό, οι δικοί μας έβγαιναν από το φορτηγό και μετά χτυπούσαν το φορτηγό. Τώρα αυτό έχει τελειώσει. Το Ισραήλ εξαπολύει τώρα πιο θανατηφόρες, πιο συχνές αεροπορικές επιδρομές εναντίον ιρανικών μεταφορών όπλων και συστημάτων αεράμυνας στη Συρία. Βομβαρδίζουν τους πάντες απευθείας. Βομβαρδίζουν για να σκοτώσουν» είπε ο διοικητής, περιγράφοντας τις ισραηλινές επιδρομές σε μεταφορές όπλων που διεκπεραίωνε η Χεζμπολάχ πριν από τις 7 Οκτωβρίου.

«Πολεμούμε έναν άξονα, όχι έναν και μόνο εχθρό»

Πάντως, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη τόσο να τερματίσει την διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας από την Χαμάς, όσο και να αποτρέψει μία κλιμάκωση εκ μέρους της Χεζμπολάχ.

«Πολεμούμε έναν άξονα, όχι έναν και μόνο εχθρό. Το Ιράν αναπτύσσει στρατιωτική ισχύ γύρω από το Ισραήλ για να την χρησιμοποιήσει», δήλωσε ο Γκάλαντ στην Wall Street Journal.