Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν στη διάθεσή τους μέχρι τρία χρόνια για να σταματήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο έχει καθυστερήσει λόγω τεχνικών δυσκολιών και της επιβολής των κυρώσεων, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης και υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Μοσέ Γιαλόν.

Ads

Υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν παραμένει η μεγαλύτερη ανησυχία της χώρας του, ο Γιαλόν δεν μίλησε για μια πιθανή μονομερή στρατιωτική επιδρομή του Ισραήλ, λέγοντας ότι ελπίζει στην επιτυχία της υπό τις ΗΠΑ δράσης κατά της Τεχεράνης.

Ο Γιαλόν, πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, επισήμανε ότι το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν παρουσιάζει καθυστερήσεις. Ορισμένοι αναλυτές διακρίνουν ενδείξεις ξένης δολιοφθοράς σε περιστατικά όπως η «μόλυνση» από ιούς των ιρανικών δικτύων υπολογιστών.

«Ελπίζω ότι (το πρόγραμμα) δεν θα επιτύχει καθόλου και ότι τελικά η προσπάθεια των χωρών της Δύσης δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικές δυνατότητες».

Ads

Ο Γιαλόν έχει υποστηρίξει ότι το Ισραήλ πρέπει να επιτεθεί στο Ιράν και όχι να περιμένει να το δει να αποκτά πυρηνική βόμβα. Άλλοι αξιωματούχοι, μεταξύ τους ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεν έχουν κάνει λόγο για στρατιωτική επιλογή, μια κίνηση που θα προκαλούσε σοβαρές διπλωματικές αντιδράσεις.