«Δεν μπορούμε να ονομάζουμε γάμο την ένωση ανθρώπων του ίδιου φύλου. Θα ήταν πιο σωστό να την ορίσουμε ως ένωση ανάμεσα σε άνθρωπο και ζώο» δήλωσε την Πέμπτη, δύο ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, ο Mariano Latorre, επικεφαλής υποψήφιος του ακροδεξιού κόμματος VOX – στην επαρχία Cuenca.

Ads

Το ζήτημα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων για τις βουλευτικές εκλογές, αλλά και ένα από τα καυτά θέματα στα τρία ντιμπέιτ που πραγματοποιήθηκαν στην ισπανική τηλεόραση, σύμφωνα με το Euractiv.

Ο  Latorre, σε συνέντευξή του στο Enciende Cuenca, είπε πως «δεν μπορούμε να ονομάζουμε τα πάντα γάμο (διότι αν το κάνουμε), αύριο θα μπορούσαμε επίσης να ονομάσουμε γάμο την ένωση ενός ατόμου με μια γάτα».

Σε απάντηση στα προσβλητικά σχόλια του υποψηφίου του Vox, ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE/S&D) στην Cuenca, Sergio Gutiérrez, απαίτησε το Λαϊκό Κόμμα να ζητήσει την άμεση παραίτηση του εν λόγω  πολιτικού από τη λίστα του VOX για την επαρχία Cuenca, τονίζοντας ότι αν το Λαϊκό Κόμμα δεν το πράξει «θα είναι συνένοχο στο μίσος που θέλει να δημιουργήσει» στην κοινωνία το Vox, το κόμμα το οποίο ο «λαός» θέλει ως «σύμμαχο».

Ads

Χωρίς τα «δικά» σας παιδιά δεν μπορεί να υπάρξει «γάμος»

«Ο γάμος, όπως υποδηλώνει και το ίδιο το όνομά του, είναι η ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας μέσω της οποίας θα αποκτήσουν απόγονο» εξήγησε ο υποψήφιος του VOX στο Enciende Cuenca.

Στην ίδια συνέντευξη αναφέρθηκε και σε άλλα φλέγοντα ζητήματα, όπως τη μετανάστευση, συντασσόμενος με άλλα συγγενικά ιδεολογικά ρεύματα, όπως το κόμμα Fratelli D’Italia (Αδέλφια της Ιταλίας) της ιταλίδας πρωθυπουργού Μελόνι.

«Όταν οι Ισπανοί τη δεκαετία του 1940 μετανάστευαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γερμανία και την Γαλλία, δεν έριχναν οξύ στο πρόσωπο των αστυνομικών για να περάσουν τα σύνορα. Δεν έφταναν εκεί κλέβοντας, βιάζοντας γυναίκες και καταλαμβάνοντας σπίτια» δήλωσε ο Latorre. «Αυτοί οι ισπανοί μετανάστες προσαρμόστηκαν στα έθιμα των χωρών όπου εγκαταστάθηκαν για να ζήσουν. Εργάστηκαν, πλήρωσαν τους φόρους τους και ήταν ευπρόσδεκτοι» πρόσθεσε.

«Το ίδιο κάνουμε κι εμείς. Όποιος έρχεται εδώ νόμιμα, χτυπάει την πόρτα μας και προσαρμόζεται στον τρόπο ζωής μας, ή τουλάχιστον ζει σύμφωνα με αυτόν, είναι ευπρόσδεκτος, ιδίως αν εργάζεται και συνεισφέρει» στην ισπανική κοινωνία, σημείωσε ο Latorre.

Σύμφωνα με το τοπικό τμήμα του PSOE, ο υποψήφιος του VOX δεν πρέπει να λάβει μέρος στις εκλογές της Κυριακής. Τα προσβλητικά και εξευτελιστικά λόγια του τον αποκλείουν από τη συμμετοχή σε δημοκρατικές εκλογές, υποστηρίζει το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ο Gutiérrez επισήμανε ότι η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στο VOX, αλλά «και στο Λαϊκό Κόμμα» στο βαθμό που είναι σύμμαχοι.

Σύμφωνα με τον Gutiérrez, πρόκειται για ένα σαφές δείγμα «για το τι θα μπορούσαν να σημαίνουν για τον ισπανικό λαό αυτές οι δηλώσεις και οι πολιτικές τα επόμενα τέσσερα χρόνια» εάν το Partido Popular, που είναι σήμερα η κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης, και το Vox σχηματίσουν συνασπισμό για να κυβερνήσουν σε εθνικό επίπεδο.

Ένας αναπληρωτής πρωθυπουργός του VOX;

Επιπλέον, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι ένα άτομο που σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο και κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις είναι υποψήφιο πολιτικού κόμματος στην Ισπανία.

Εάν το Λαϊκό Κόμμα όσο και το Vox έχουν «ένα ελάχιστο δείκτη δημοκρατικής συνείδησης ή ηθικών πεποιθήσεων» θα πρέπει να ζητήσουν την άμεση παραίτηση του επικεφαλής της λίστας του VOX στην Cuenca. «Είναι εξευτελιστικό το γεγονός ότι υπάρχουν υποψήφιοι (…) που φιλοδοξούν να (γίνουν) βουλευτές (σε εθνικό επίπεδο), οι οποίοι πιστεύουν ότι υπάρχουν ομοφυλόφιλοι που μπορούν να είναι σκύλοι» πρόσθεσε ο σοσιαλιστής πολιτικός.

Οι βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία την Κυριακή θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά τον πολιτικό χάρτη της χώρας αναφέρει το Euractiv.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν νίκη του Λαϊκού Κόμματος, το οποίο, αν δεν λάβει την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών (176 έδρες σε σύνολο 350), θα πρέπει να προχωρήσει σε κυβερνητική συμφωνία με το VOX, όπως έχει ήδη κάνει σε περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο μετά τις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 28 Μαΐου.

Εάν το Λαϊκό Κόμμα, με επικεφαλής τον Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό και το VOX, με επικεφαλής τον Αμπασκάλ, καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, θα είναι η πρώτη φορά εδώ και πάνω από 40 χρόνια που ακροδεξιοί υπουργοί -ή ακόμη και ένας «υπερ-υφυπουργός»- θα έχουν θέση σε εθνική κυβέρνηση στην Ισπανία.

Το ερώτημα παραμένει αν το προοδευτικό μπλοκ των Σοσιαλδημοκρατών του Πέδρο Σάντσεθ και της αριστερής πλατφόρμας Sumar με επικεφαλής την Γιολάντα Ντίας θα πάρει περισσότερες έδρες από τους δεξιούς και τους ακροδεξιούς.

Αν τα καταφέρουν, θα μπορούσαν να ξαναφτιάξουν μια νέα αριστερή συμμαχία για να κυβερνήσουν τη χώρα για άλλα τέσσερα χρόνια.