Η ισπανική κυβέρνηση κατέληξε σε κοινωνική συμφωνία αργά χθες το βράδυ με τα κυριότερα εργατικά συνδικάτα και τις εργοδοτικές ενώσεις της χώρας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για ένα συνολικό πακέτο περαιτέρω μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας.

Ads

Η συμφωνία μεταξύ των τριών πλευρών ήταν αναμενόμενη καθώς την Παρασκευή είχε προηγηθεί άλλη συμφωνία με τα συνδικάτα για την αύξηση του ορίου ηλικίας της συνταξιοδότησης, από τα 65 στα 67 έτη. Η συμφωνία δίνει κίνητρα για την πρόσληψη νέων ή μακροχρόνια ανέργων σε θέσεις ημιαπασχόλησης. Γι’ αυτό όμως, ώς αντάλλαγμα προσφέρεται στους εργοδότες η απαλλαγή της καταβολής των εργοδοτικών εισφορών.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο αφορά τα οικονομικά βοηθήματα προς τους ανέργους χωρίς εισοδήματα. Ενώ πριν το ποσό ήταν 426 ευρώ, πλέον στρογγυλεύεται προς τα κάτω και γίνεται 400 ενώ δίδεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του επιδόματος για 6 μήνες παραπάνω.

Μετά τη συμφωνία είναι πιθανόν να ακολουθήσουν οι μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα για την ενίσχυση της αγοράς εργασίας και για τη λήψη μέτρων για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, την βελτίωση της έρευνας και της ανάπτυξης. Η Ελένα Σαλγάδο από την πλευρά της δήλωσε πως πρόκειται για «εξαιρετικά θετική είδηση» η οποία θα επιφέρει «βαθιές αλλαγές» σε θεμελιώδη ζητήματα.

Ads

Υπενθυμίζεται πως η ανεργία στην Ισπανία σημειώνει σταθερή αύξηση, φθάνοντας στο τέλος του 2010 το 20,33%, στο υψηλότερο επίπεδο από το δεύτερο τρίμηνο του 1997, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE).