Ο Vicente Barrera ένας πρώην ταυρομάχος και υπέρμαχος του δικτάτορα Φράνκο είναι ο νέος αντιπρόεδρος και υπουργός πολιτισμού της περιφέρειας Βαλένθια, πρόσωπο που επέλεξαν σε συνεργασία το ακροδεξιό Vox και το συντηρητικό Partido Popular (PP, Λαϊκό Κόμμα).

Ads

Ως ηγετικό στέλεχος του Vox στην Βαλένθια, ο Barrera συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις των δύο κομμάτων για την τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στις 13 Ιουνίου δίπλα στον νούμερο ένα του κόμματος, Carlos Flores.

Ο Flores τέθηκε στο περιθώριο λόγω της καταδίκης του για έμφυλη βία το 2002 και τη θέση του στην ηγεσία του κόμματος πήρε ο Barrera.

Όπως αναφέρει το Euractiv ο πρώην ταυρομάχος έλαβε την κυβερνητική θέση στη Βαλένθια μετά από τριήμερες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Vox και του PP λόγω του σημαντικού του ρόλου στην ηγεσία του πρώτου, παρόλο που δεν κατέχει κοινοβουλευτική έδρα.

Ads

«Προχωρώ στην ανάληψη της αντιπροεδρίας της Generalitat [κυβέρνηση της Βαλένθια]. Είναι καιρός να εργαστούμε για να επιστρέψει αυτή η γη στην ευημερία που της αξίζει. Θα είναι τιμή μου», δήλωσε ο Barrera στο Twitter.

Πριν ξεκινήσει την καριέρα του ως ταυρομάχος το 1992, ο Barrera σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθια. Το 2011 άφησε την αρένα, ενώ Οι επιτυχίες του στην αρένα, την οποία άφησε το 2011, τον έφεραν κοντά στον δεξιό πολιτικό χώρο της Βαλένθια.

Συμμετείχε τακτικά σε συγκεντρώσεις του PP ενώ τον Οκτώβριο του 2011 έλαβε από τον τότε πρόεδρο του συντηρητικού κόμματος Αλμπέρτο Φάμπρα την Υψηλή Διάκριση της Generalitat Valenciana «σε αναγνώριση της συμβολής του στην επιβίωση και την απόλαυση της Fiesta de los Toros» και της «γεμάτης αφοσίωση, θυσίες και επιτυχίες», καριέρας του αναφέρει το eldiario.es.

Το 2018, ο Barrera έγινε μέλος του ακροδεξιού Vox, ενός κόμματος που «έλειπε από την Ισπανία», όπως ο ίδιος δήλωσε. Αρχικά, συμμετείχε απλώς στην εσωτερική δομή του κόμματος ως συντονιστής, αλλά το 2019 άρχισε να εμφανίζεται στις εκλογικές λίστες.
 
Ο διορισμός του Barrera αποτελεί μέρος της συμφωνίας συνασπισμού PP-Vox, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του Νόμου της Μνήμης – ενός θεσμό που διασφαλίζει ότι τα εγκλήματα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο αποκαλύπτονται και αναγνωρίζονται από τις αρχές.

Αντ’ αυτού, τα δύο κόμματα πιέζουν για έναν νέο νόμο για τα Σημεία Ταυτότητας «που προστατεύει τις αξίες, τα ήθη και τα έθιμα και τις παραδόσεις της Κοινότητας της Βαλένθια ως ουσιαστικό μέρος του [πολιτιστικού] πλουραλιστικού πλούτου της Ισπανίας».

Υπέρμαχος του Φράνκο

Ο Barerra είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, αφού στο παρελθόν έχει μιλήσει υπέρ της δικτατορίας του Φρανσίσκο Φράνκο.

Διακόσιες χιλιάδες ισπανοί πολίτες ήταν τα θύματα της «Λευκής Τρομοκρατίας», της πρωτοφανούς ιδεολογικής και φυσικής καταστολής και καταπίεσης που επέβαλε η φασιστική δικτατορία του Φράνκο από το 1939 έως το 1975. 

Τον Αύγουστο του 2020, ο Barrera δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «οι πολιτικοί της Δεξιάς πρέπει να θεραπευτούν από το σύμπλεγμα κατά του Φράνκο», προσθέτοντας ότι «η πολιτική τάξη των Φρανκιστών ήταν λαμπρή και σίγουρα η πιο μορφωμένη και καταρτισμένη που είχαμε εδώ και αιώνες- κανείς δεν πρέπει να ντρέπεται που υπήρξε υπουργός επί Φράνκο ή που ο πατέρας ή ο παππούς του ήταν υπουργός», ανέφερε το eldiario.es.

«Είμαι επίσης υπερήφανος που είμαι εγγονός εκείνων που έδωσαν το αίμα τους και κέρδισαν τον πόλεμο [τον ισπανικό εμφύλιο]. Κάθε κράτος, κάθε δημοκρατία και κάθε ελευθερία χτίζεται πάνω σε έναν πόλεμο. Γιατί είναι προσβολή να κερδίζεις έναν πόλεμο; Σε κάθε περίπτωση, είναι προσβλητικό να χάνεις, και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο και με αυτές τις σκοτεινές [ρεπουμπλικανικές, αντιφασιστικές] σημαίες», είπε σύμφωνα με το Euractiv. 

Αντιδρώντας στον διορισμό του Barrera, ο πολιτικός επιστήμονας Alan Barroso δήλωσε: «Ο ταυρομάχος Vicente Barrera θα είναι αντιπρόεδρος και υπουργός πολιτισμού της Βαλένθια. Τα βασανιστήρια των ζώων να αντιπροσωπεύουν τον πολιτισμό της Βαλένθια. Μέσα σε λίγες μέρες πήγαμε δεκαετίες πίσω. Το γεγονός αυτό βάζει το Vox στις τοπικές κυβερνήσεις».

Όσον αφορά το ευρύτερο θέμα του συνασπισμού Vox-PP, ο υπουργός Προεδρίας Félix Bolaños δήλωσε: «Όταν ο κ. Feijóo [ηγέτης του PP] μας είπε ότι το Vox ήταν μια λαϊκιστική, εξτρεμιστική δύναμη και ότι δεν θα συμφωνούσε μαζί τους, μας είπε ψέματα», προσθέτοντας ότι «όταν το Λαϊκό Κόμμα [PP] συμφωνεί με το Vox, συμφωνεί με σοβινιστές, με ξενοφοβικούς, με ομοφοβικούς, με κακοποιητές».