Σε εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις ως προς τις συμμαχίες που θα πρέπει να συγκροτηθούν για τη νέα ισπανική κυβέρνηση κινούνται εργοδοτικές οργανώσεις και συνδικάτα στην Ισπανία, αμέσως μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων στις εκλογές της Κυριακής.

Ads

Oι επιχειρηματίες και ο χρηματοπιστωτικός τομέας δείχνουν σαφή προτίμηση σε μια κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος PSOE με τους Ciudadanos αντί για τους Podemos, που είναι το επικρατέστερο σενάριο. Η ηγεσία της Συνομοσπονδίας Εργοδοτικών Οργανώσεων της Ισπανίας, αντέδρασε άμεσα μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων ζητώντας από τον ηγέτη του PSOE Πέδρο Σάντσεθ να μην στοχεύσει στους Podemos για το σχηματισμό κυβέρνησης αλλά να στραφεί προς το Κέντρο και τους Ciudadanos.

«Οι Podemos δεν θέλουν να δουλέψουν για τη δημοσιονομική πειθαρχία»

O Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Aντόνιο Γκεραμεντί δηλώνει σε διάφορα ΜΜΕ ότι «Θέλουμε σταθερότητα και μετριοπάθεια». Αφού συνεχάρη τον Σάντσεθ για τη νίκη του διαβεβαιώνει ότι η Συνομοσπονδία βλέπει με καλό μάτι τη συμμαχία με τους Ciudadanos πιστεύοντας ότι θα λειτουργήσει με ηρεμία. «Δεν θέλουμε εξτρεμιστές» σημειώνει αναφερόμενος στο ακροδεξιό VOX ενώ ως προς  το πολύ πιθανό ενδεχόμενο της συνεργασίας με τους Podemos, το απορρίπτει αναφέροντας ότι πρόκειται για «ανθρώπους που δεν θέλουν να δουλέψουν για τη δημοσιονομική πειθαρχία» Ο  Γκεραμεντί, αναφέρει πως ο,διτήποτε συγκλίνει προς το κέντρο αντί για την κεντροαριστερά θα είναι ευπρόσδεκτο από τον κόσμο των επιχειρήσεων και τα μεγάλα funds, όπως επιβεβαιώνουν και εργοδοτικές πηγές στην εφημερίδα El Mundo.

Ads

Αντίστοιχα και σε μια πολυσέλιδη αναφορά της Banco Santander για τους μεγάλους πελάτες της, που αποκαλύπτει η ισπανική εφημερίδα, αναφέρεται  ότι «μια συμμαχία μεταξύ του Σοσιαλιστών και των Ciudadanos θα ευχαριστούσε τις αγορές καθώς η φιλελεύθερη προσέγγιση των Ciudadanos θα ήταν καλύτερη αποδεκτή από τον λαϊκισμό των Podemos», παρόλο που οι αναλυτές, σύμφωνα με την El Mundo, αντιλαμβάνονται ότι μια τέτοια συμμαχία φαντάζει αρκετά δύσκολη.

Συνδικαλιστικές οργανώσεις: Αλλαγές των πολιτικών προς τα Αριστερά

Στον αντίποδα, τα συνδικάτα προκρίνουν τις συμφωνίες «προς τα Αριστερά». Ο Γενικός Γραμματέας της Γενικής Συνοσπονδίας Εργατών, της μεγαλύτερης και αρχαιότερης οργάνωσης που παραδοσιακά πρόσκειται στους Σοσιαλιστές, Πέπε Αλβαρέζ, ανέφερε στη δημόσια τηλεόραση του TVE ότι «η σταθερότητα απαιτεί προγραμματικές συγκλίσεις στη γραμμή των αλλαγών των πολιτικών προς τα αριστερά» . Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ομόλογός του των Εργατικών Επιτροπών Ουνάι Σόρντο.