To υπουργείο Μετανάστευσης της Ισπανίας ολοκληρώνει νέους κανονισμούς μετανάστευσης που θα διευκολύνουν τις διαδικασίες για τα 6,5 εκατομμύρια μετανάστες που ήδη ζουν στην Ισπανία, αλλά και για όσους σχεδιάζουν να αναζητήσουν εργασία στη χώρα.

Ads

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η συγκεκριμένη τροποποίηση, η δεύτερη σε μόλις δύο χρόνια, θα αλλάξει κάποια σημεία της εφαρμογής του μεταναστευτικού νόμου: οι προθεσμίες πρόσβασης σε άδειες διαμονής και εργασίας θα μειωθούν, θα γίνουν μεγαλύτερες ανανεώσεις, θα καταργηθούν οι απαιτήσεις και θα διευκολυνθεί, γενικά, η ένταξη στην αγορά εργασίας.

Αν και τα εν λόγω σημεία υπόκεινται ακόμη σε αλλαγές, πολλές ομάδες θα επωφεληθούν ιδιαίτερα από τους νέους κανόνες, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών, των εργαζομένων που αναζητούν εργασία, των οικογενειών και δεκάδων χιλιάδων αιτούντων άσυλο στους οποίους απορρίφθηκε το αίτημά τους τα τελευταία χρόνια.

Η μεταρρύθμιση επιδιώκει να απλοποιήσει τη γραφειοκρατία, να διαχειριστεί τη νέα δημογραφική πραγματικότητα και να εγγυηθεί τα δικαιώματα των αλλοδαπών.

Ads

Η τελευταία μαζική νομιμοποίηση αλλοδαπών που συνέβη στην Ισπανία από τις συνολικά εννέα στα τελευταία 40 χρόνια έλαβε χώρα το 2005, όταν ο τότε Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Ζαπατέρο, έλεγε πως η μαζική νομιμοποίηση 600.000 μεταναστών ήταν «μια έκτακτη νομιμοποίηση που θα αύξανε την είσπραξη φόρων και θα έδινε οξυγόνο στις συντάξεις.»

Τον περασμένο Απρίλιο υπερψηφίστηκε στη Βουλή νέα διαδικασία για την ρύθμιση του νόμου για την μετανάστευση. Σήμερα η κυβέρνηση οριστικοποιεί τη μεταρρύθμιση αυτή που θα διευκολύνει τις άδειες παραμονής και εργασίας για δεκάδες χιλιάδες αλλοδαπούς

Η ισπανική κυβέρνηση επιχειρεί εδώ και μήνες να αποστασιοποιηθεί της αυξανόμενης ρητορικής μίσους προς τους ξένους τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ευρώπη γενικότερα.

Ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπερασπίστηκε μόνος του ότι «η νόμιμη μετανάστευση είναι ένας τρόπος χρηματοδότησης των οικονομιών μας».

Η αύξηση των ακροδεξιών δυνάμεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο παρασύρει στο ζήτημα της μετανάστευσης και το Λαϊκό Κόμμα τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ευρώπη, με πρωταγωνιστή, στην Ισπανία, το ακροδεξιό κόμμα Vox.