Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8% για το 2023 ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ισπανίας, που σημαίνει ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν 1.080 ευρώ μεικτά το μήνα.

Ads

Η αύξηση «καθιστά δυνατή την αλλαγή της ζωής των ανθρώπων», δήλωσε η υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίας σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη. «Η ισπανική κυβέρνηση εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της (…) Αισθάνομαι πολύ υπερήφανη», πρόσθεσε.

Η αύξηση θα εφαρμοστεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου και συμφωνήθηκε με δύο από τα μεγαλύτερα ισπανικά συνδικάτα εργαζομένων που ζητούσαν αύξηση 10%, έως 1.100 ευρώ. Η Ντίαζ υποστήριξε το ανώτερο εύρος της έκθεσης μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία πρότεινε αύξηση μεταξύ 4,6% και 8,2%.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ιζαμπέλ Ροντρίγκεζ, τόνισε ότι η αύξηση «εκπληρώνει τη δέσμευση της προοδευτικής κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού στο 60% του μέσου μισθού της χώρας».

Ads

Ο ελάχιστος διεπαγγελματικός μισθός στην Ισπανία έχει αυξηθεί κατά 46,8% από το 2019, με μια αρχική αύξηση 22,3% κατά την πρώτη θητεία της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, καθώς και μια αύξηση 20% κατά την τετραετή θητεία της κυβέρνησης συνασπισμού PSOE-Unidas Podemos.

Σε πρόσφατη ομιλία του ενώπιον της Γερουσίας, ο Σάντσεθ επεσήμανε την απώλεια της αγοραστικής δύναμης στην Ισπανία κατά την τελευταία δεκαετία, την οποία απέδωσε σε έλλειψη πολιτικής ευθύνης, αλλά και στην έλλειψη «αλληλεγγύης» του ιδιωτικού τομέα προς την εργατική τάξη.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού που εγκρίθηκαν από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του απέναντι στην «σθεναρή αντίθεση των νεοφιλελεύθερων».