Δύο διατάγματα με τα οποία ορίζεται και προστατεύεται η μισθολογική ισότητα ανδρών και γυναικών ενέκρινε η ισπανική κυβέρνηση. Οι επιχειρήσεις που δεν εφαρμόζουν το μέτρο θα τιμωρούνται με πολύ αυστηρά πρόστιμα που θα φτάνουν και τα 187.000 ευρώ, ενώ όσες έχουν προσωπικό που υπερβαίνει τα 50 άτομα θα πρέπει να συμμορφωθούν εντός πενταετίας.

Ads

Το πρώτο διάταγμα υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να καταθέτουν τις μισθολογικές καταστάσεις των υπαλλήλων τους στο σύστημα που καταγράφει τους βασικούς μισθούς και τα ωφελήματα προς τους υπαλλήλους, ενώ το δεύτερο ορίζει τους χρόνους για τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων στην εφαρμογή των κανόνων μισθολογική ισότητας.

Στην Ισπανία, σύμφωνα με την κυβέρνηση Σοσιαλιστών και Podemos, οι γυναίκες αμείβονται κατά μέσο όρο 22% λιγότερο από τους άνδρες και η υπουργός Εργασίας, Γιολάντα Ντίαθ, μίλησε για «ιστορική ρύθμιση».

Όπως τόνισε, «στόχος της είναι να έρθουν στην επιφάνεια οι ανισότητες στον εργασιακό χώρο και να δοθούν στους εργαζόμενους τα εργαλεία για να τις εξαλείψουν». Και χαρακτήρισε τη μισθολογική ανισότητα «δημοκρατική εκτροπή που αποκλείει, διαφοροποιεί και παραβιάζει τα δικαιώματα των γυναικών».

Ads