Την μεγαλύτερη ετήσια μείωση από τον Ιανουάριο του 2007 σημείωσε ο αριθμός των ανέργων στην Ισπανία.

Ads

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη το ισπανικό υπουργείο Ενσωμάτωσης και Εργασίας , οι άνεργοι μειώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο κατά 782.232 άτομα σε σύγκριση με το 2020 (20,12 % λιγότεροι).

Σύμφωνα με την έκθεση, η Κοινωνική Ασφάλιση στην Ισπανία έκλεισε το 2021 με 19.824.911 περισσότερους εργαζόμενους κατά μέσο όρο, 776.478 περισσότερους σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δημιουργία θέσεων εργασίας σε έναν χρόνο από το 2005.

Διαβάστε επίσης: Στην Ισπανία, η κυβέρνηση Σοσιαλιστών-Podemos κάνει μικρά θαύματα

Ads

Αξίζει να σημειωθεί ότι χάρη στην ανάπτυξη ρεκόρ στον τομέα των υπηρεσιών, η απασχόληση αυξήθηκε το 2021 με ρυθμό 4,08%, έναντι 2,02% το 2019, ενώ το 2020 είχε παρουσιάσει μείωση κατά 360.105 άτομα (πτώση 1,86%) λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Από τη μεριά του, ο Πέδρο Σάντσεθ υποδέχτηκε τα νέα ως «ορεκτικό» για να σηματοδοτήσει την έναρξη της οικονομικής ανάκαμψης, μετά από δύο χρόνια συρρίκνωσης λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας κυρίως στον τοπικό τουρισμό, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 14% περίπου του ΑΕΠ της ιβηρικής χώρας.

«Αυτά τα στοιχεία «αντανακλούν για άλλη μια φορά την ανάκαμψη στην Ισπανία. Η ανεργία μειώνεται και τώρα έχει καταγράψει πτώση για 10 συνεχόμενους μήνες, κάτι που δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ σε όλα τα επίσημα στοιχεία που έχουμε», έγραψε ο Ισπανός πρωθυπουργός στο Twitter. «Δεν σταματάμε… θα εργαστούμε για την καταπολέμηση της επισφαλούς εργασίας και θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε ποιοτικές θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι την περασμένη εβδομάδα ο κυβερνητικός Συνασπισμός Σοσιαλιστών και Unidos Podemos ενέκρινε τη μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση ορισμένων διαρθρωτικών προβλημάτων στην αγορά εργασίας, όπως ο υπερβολικός αριθμός προσωρινών συμβάσεων.