Η Ισπανία καταργεί τη «χρυσή βίζα» που χορηγείται στους αλλοδαπούς, οι οποίοι επενδύουν σε ακίνητα, προκειμένου να σταματήσει την κερδοσκοπία, η οποία όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, πλήττει νέους και οικογένειες σε πολλές πόλεις της χώρας.

Ads

Η κατάργηση της χρυσής βίζας θα επικυρωθεί αύριο Τρίτη (9/4) από το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας και θα δώσει τη δυνατότητα όπως αναφέρεται να καταπολεμηθούν οι «κερδοσκοπικές επενδύσεις» από τις οποίες πλήττονται «πολλοί νέοι και οικογένειες» καθώς αδυνατούν να βρουν κατάλυμα, όπως είπε ο Σάντσεθ.

Σημειώνεται ότι η χρυσή βίζα δίνει τη δυνατότητα σε μη Ευρωπαίους να αποκτούν τριετή άδεια παραμονής και εργασίας εφόσον επενδύουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ σε κάποια εταιρεία ή σε ακίνητα στην Ισπανία.

Το μέτρο εισήχθη το 2013 από τη συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, που ήθελε τότε να δώσει ώθηση στις επενδύσεις, εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Ads

«Σήμερα, 94 στις 100 χρυσές βίζες συνδέονται με επένδυση σε ακίνητα» και όχι σε εταιρείες, εξήγησε ο Σάντσεθ. Οι επενδύσεις αυτές επικεντρώνονται σε μεγάλες πόλεις, όπως είναι η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη, η Μάλαγα, το Αλικάντε, η Βαλένθια και οι Βαλεαρίδες, επενδύσεις όπου η κτηματαγορά είναι πολύ πιεσμένη, πρόσθεσε.

Η κατάργηση της χρυσής βίζας καταργείται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης που την είχαν υιοθετήσει κατά την οικονομική κρίση , όπως η Πορτογαλία.

«Οι χρυσές βίζες είναι όνειδος για την Ευρώπη. Είναι απαράδεκτο να δίνεται άδεια παραμονής σε κάποιον απλώς και μόνο επειδή είναι πολυεκατομμυριούχος», είπε σήμερα ο Έρνεστ Ουρτασούν, ο υπουργός Πολιτισμού και εκπρόσωπος του κόμματος Sumar, του συμμάχου των Σοσιαλιστών στην κυβέρνηση.

Οι Βρυξέλλες είχαν εκφράσει ανησυχίες το 2019 για αυτήν την πρακτική θεωρώντας ότι συνιστούσε κίνδυνο για την ΕΕ, «ιδίως για την ασφάλεια, το ξέπλυμα κεφαλαίων και τη φοροδιαφυγή».