Κόντρα στις απαισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών, οι κυβερνητικοί εταίροι της αριστερής εκλογικής συμμαχίας κομμάτων του δημοκρατικού σοσιαλισμού «Ενωμένοι Μπορούμε», τελικά κατάφεραν να συμφωνήσουν στον προϋπολογισμό για το 2023 ο οποίος μάλιστα ρίχνει τεράστιο βάρος στην ενίσχυση κοινωνικών πολιτικών.

Ads

Συγκεκριμένα, η συμφωνία επετεύχθη μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις, και σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, ο προϋπολογισμός ενσωματώνει τις μεγαλύτερες κοινωνικές δαπάνες στην πρόσφατη ισπανική ιστορία.

Αυτός είναι ο τρίτος προϋπολογισμός που εγκρίθηκε από τον ισπανικό αριστερό κυβερνητικό συνασπισμό, κάτι που πολλοί αναλυτές είχαν θεωρήσει εξαιρετικά απίθανο λόγω των αποκλίσεων μεταξύ των δύο εταίρων, ιδίως όσον αφορά τη φορολογία και τις κοινωνικές πολιτικές.

«Για τρίτη συνεχή φορά, εγκρίναμε έναν γενικό κρατικό προϋπολογισμό για την προστασία της μεσαίας και εργατικής τάξης, την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την εγγύηση της οικονομικής ευημερίας της Ισπανίας», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στο Twitter.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο, η κυβέρνηση ενέκρινε ανώτατο όριο δαπανών για το 2023 στα 198,211 δισ. ευρώ, υψηλό όλων των εποχών που είναι 1,1% υψηλότερο από αυτό των λογαριασμών του 2022, ενώ το έλλειμμα του ΑΕΠ ανέρχεται στο 3,9%, 1,1 μονάδες λιγότερο από το αναμενόμενο για τη συγκεκριμένη χρονιά.

Μεταξύ άλλων μέτρων, οι δημόσιοι λογαριασμοί της Ισπανίας για το 2023 θα εγγυηθούν την αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων και θα βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Προβλέπεται αναπροσαρμογή των συντάξεων σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, καθώς και αύξηση μισθών για τους δημόσιους υπαλλήλους κατά 2,5%, επιπλέον του 1% που θα μπορούσε να προστεθεί ανάλογα με την εξέλιξη του ΑΕΠ και του πληθωρισμού.

Οι επενδύσεις σε κοινωνικές πολιτικές, όπως η υγεία, η εκπαίδευση και οι επιδοτήσεις για τους πιο ευάλωτους, θα ενισχυθούν. Ενδεικτικά, προβλέπεται επίδομα 100 ευρώ για μητέρες με παιδιά έως τριών ετών και ουσιαστική βελτίωση των επιδομάτων ανεργίας.

Πρόκειται για μια συμφωνία που εξασφαλίζει την επιβίωσης της κυβέρνησης μέχρι τις δημοτικές εκλογές τον Μάιο του 2023 και τις εθνικές μέχρι τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Σημειώνεται ότι οι λογαριασμοί του 2023 ενσωματώνουν επίσης πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με πληροφορίες από Euractiv