Πρόστιμα ύψους 60.000 ευρώ σε τρεις ισπανικές τράπεζες, που έχουν στην κατοχή τους άδεια κατασχεμένα σπίτια, αναμένεται να επιβάλει το δημοτικό συμβούλιο της Βαρκελώνης, όπως ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή η νεοεκλεγείσα αριστερή δήμαρχος της πόλης Άντα Κολάου.

Ads

Σύμφωνα με την Κολάου, η «καμπάνα» αφορά τις τράπεζες BBVA, Banco Sabadell και Sareb, οι οποίες για περισσότερα από δύο χρόνια έχουν στην κατοχή τους άδεια κατασχεμένα σπίτια, αντί να τα προσφέρουν το δήμο, για να τα χρησιμοποιήσει για τους άστεγους.

«Η δημοτική αρχή έχει την υποχρέωση να χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο πόρο προκειμένου να αντιμετωπίσει τη στεγαστική κρίση που έχει ενσκήψει», είπε η Κολάου, τονίζοντας πως επιβλήθηκαν πρόστιμα της τάξεως των 60.000 στις τράπεζες αυτές, όσον αφορά σε 12 σπίτια που είχαν κατασχεθεί, αλλά παραμένουν άδεια.

image

Ads

Πρόσθεσε, δε, πως «αν οι τράπεζες δεν λύσουν το πρόβλημα εντός ενός μήνα, τότε θα επιβληθεί κι άλλο πρόστιμο, της τάξεως των 10.000 ευρώ. Μια ακόμη καθυστέρηση δύο μηνών και το πρόστιμο θα αυξηθεί στα 15.000 ευρώ».

Τέλος, ανακοίνωσε πως ξεκινάει η έρευνα για ακόμη 62 κατοικίες που ανήκουν και σε άλλες τράπεζες.

Η οικονομική κρίση στην Ισπανία από το 2012 μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει σε ένα «πογκρόμ» εξώσεων και κατασχέσεων σπιτιών. 

Ένας φωτογράφος, ο Andres Kudacki ξεκίνησε να φωτογραφίζει τις εξώσεις στην Ισπανία το 2012 για το Associated Press κι επί 3 χρόνια προσπαθεί μέσα από τον φακό του να πει την βαθύτερη ιστορία πίσω από την οικονομική κρίση στην Ισπανία.

Διαβάστε σχετικά:

Ισπανία: Πενήντα κλίκ απόγνωσης, περιμένοντας την έξωση…