Στο ισπανικό χωριό Ριόχα το εκλογικό κέντρο άνοιξε στις 9 το πρωί και στις 9:02 έκλεισε. Το χωριό έχει μόνο 6 κατοίκους. Ψηφοφόρος στη Μαδρίτη, ψήφισε ντυμένος σπερματοζωάριο και φορώντας γυαλιά ηλίου. Αυτά είναι λίγα από τα μη πολιτικά γεγονότα που σημάδεψαν σήμερα, τις βουλετικές εκλογές στην Ισπανία. 

Ads

Η ανθρώπινη πλευρά, στη δυσάρεστη, την ευχάριστη, αλλά και την παράδοξη στιγμή της, ήταν παρούσα. 

Από τα πιο σημαντικά, πλην όμως τραγικά, συμβάντα που έχουν ως τώρα σημαδεύσει την εκλογική διαδικασία στην Ισπανία είναι ο θάνατος δύο ηλικιωμένων.

Οι δύο θάνατοι μάλιστα, θεωρήθηκαν ενδεικτικό της μεγάλης σημασίας, αλλά και της αγωνίας που ενέχει η ψηφοφορία.

Ads

image

Στο προάστιο Τετουάν της Μαδρίτης, 92χρονος υπέστη καρδιακή προσβολή, αμέσως μόλις βγήκε από το παραβάν και την κατάθεση της ψήφου του. Παρά τις προσπάθειες των αστυνομικών και των παρόντων στο εκλογικό τμήμα να ανανήψει έως ότου έλθει το ασθενοφόρο, ο ηλικιωμένος δεν τα κατάφερε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Ισπανικές εκλογές: Μόλις το ένα τρίτο πήγε να ψηφίσει

Ένας άλλος άνδρας, ηλικίας 79 ετών, στην κοινότητα Σάντα Κολόμα στη Τζιρόνα δεν πρόλαβε καν να ψηφίσει. Η καρδιά του τον πρόδωσε την ώρα που παραλάμβανε το εκλογικό υλικό. Η προσπάθεια των γιατρών να τον επαναφέρουν στη ζωή το αποτέλεσμα ήταν άκαρπη.

Αντίβαρο στην κατήφεια των ειδήσεων αυτών υπήρξε το ευτυχές γεγονός που καταγράφηκε στη Βαλένθια, όπου στο εκλογικό τμήμα του προαστείου Ναζαρέτ, μία γυναίκα – μέλος της εφορευτικής επιτροπής ένιωσε τους πόνους της γέννας και χρειάσθηκε να μεταφερθεί εσπευσμένως στο μαιευτήριο.

image

Στη Βαλένθια καταγράφτηκε και άλλο ένα περίεργο συμβάν, όταν η δικαστική αντιπρόσωπος χρειάσθηκε να αντικαταστήσει ένα μέλος της επιτροπής, το οποίο περίμενε για πολλή ώρα να προσέλθει κι έπειτα από πολλαπλές έρευνες διαπιστώθηκε ότι αυτό είχε φύγει από τη ζωή λίγες μέρες πριν και δεν είχε ενημερωθεί ο κατάλογος.

Η υπεύθυνη εξωτερικών του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ισπανίας (PSOE) και πρώην υπουργός Άμυνας Κάρμε Τσακόν, η οποία κλήθηκε ν’ αντικαταστήσει ένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής στην οποία είχε κληρωθεί ως αντικαταστάτης. Το ίδιο συνέβη και με τον επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής των Ciudadanos Λουΐς Γκαρικάνο στο Ποθουέλο ντε Αλαρκόν της Μαδρίτης, ο οποίος το διασκέδασε, δημοσιεύοντας και τη σχετική φωτογραφία στο Twitter.

Σε μία άλλη περίπτωση, ο πρόεδρος της επιτροπής έστειλε σπίτι του να αλλάξει ρούχα ένα μέλος στο εκλογικό τμήμα της Πλασένθια στο Κάθερες, το οποίο είχε φορέσει μία φανέλα της εθνικής Ισπανίας, αλλά στη «ρεπουμπλικανική» μορφή της, γεγονός που επιμαρτυρεί την παραβίαση της μυστικότητας της ψήφου.