Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος (PP/EPP) Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο άλλαξε το αφήγημά του, καθώς ο κεντροδεξιός σχηματισμός υπέγραψε συμφωνίες συνεργασίας με το ακροδεξιό Vox (ECR) σε διάφορες περιοχές, αποδεχόμενος εμμέσως τις ριζοσπαστικές πολιτικές αρχές του δεύτερου, οι οποίες περιλαμβάνουν πισωγυρίσματα στα δικαιώματα των γυναικών και τις κοινωνικές πολιτικές.

Ads

Tα επόμενα τέσσερα χρόνια, το PP θα κυβερνήσει σε 30 από τις 50 ισπανικές επαρχιακές πρωτεύουσες -έλαβε απόλυτη πλειοψηφία σε 14- και το σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE) σε δέκα.

Όπως αναφέρει το Euractiv, o Φεϊχόο, τον οποίο πολλοί αναλυτές επαίνεσαν πριν από ένα χρόνο για τον μετριοπαθή και διαλλακτικό τόνο του, υποστήριζε μέχρι πρόσφατα ότι δεν θα προτιμούσε να συνάψει συμφωνία με το Vox και ότι θα αισθανόταν άβολα με το κόμμα αυτό στο πλευρό του.

«Δεν συμμερίζομαι το αφήγημα του Vox.», «Μερικές φορές είναι προτιμότερο να χάνεις την κυβέρνηση παρά να κερδίζεις από τον λαϊκισμό», ή «αυτοί (το Vox) δεν έχουν διαχειριστεί ποτέ στη ζωή τους ούτε ένα δημόσιο ευρώ» είναι μερικές από τις πρόσφατες εκφράσεις του Φεϊχόο, όπως μετέδωσαν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Ads

Μετά τη συντριπτική ήττα του σοσιαλιστικού κόμματος και του νεότερου εταίρου του στον συνασπισμό Unidas Podemos στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της 28ης Μαΐου, το αφήγημα του PP όλο και πιο γρήγορα τάσσεται υπέρ του αντίστοιχου του Vox. Τελικά, το PP θα κυβερνήσει σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής σημασίας Κοινότητας της Βαλένθια (ανατολικά), σημειώνει το Euractiv.

Μετά τις εκλογές του Μαΐου, ο περιφερειακός και δημοτικός πολιτικός χάρτης της Ισπανίας θα αλλάξει ριζικά. Σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις και αναλυτές, αυτό μπορεί να είναι ο πρόλογος για αυτό που θα μπορούσε να επαναληφθεί σε εθνικό επίπεδο στις γενικές εκλογές της 23ης Ιουλίου, με μια υποθετική κυβέρνηση συνασπισμού PP-Vox.

Αντιμέτωπος με αυτό το ενδεχόμενο, την Κυριακή, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ (PSOE/S&D) προειδοποίησε ότι υπάρχει κάτι «πολύ πιο επικίνδυνο από το Vox», και αυτό είναι ένα PP που αναλαμβάνει τα «καθήκοντα και τις πολιτικές» του.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην El País, ο Σάντσεθ δήλωσε ότι οι Ισπανοί έχουν τώρα την πληροφόρηση που δεν είχαν πριν: «Το PP και το Vox αναλαμβάνουν ήδη απερίφραστα ότι πρέπει να κυβερνήσουν με συνασπισμό».

Η Κοινότητα της Ανδαλουσίας έπαψε να είναι πια προπύργιο του PSOE, στο οποίο κυριαρχούσε για σχεδόν 40 χρόνια, πριν περάσει στα χέρια του PP.

Ασύμμετρα «cordons sanitaires» και διασταυρούμενα βέτο

Οι τελευταίες εκλογές προκάλεσαν μια στρατηγική ασύμμετρων «διασταυρούμενων βέτο» ή «cordons sanitaires», με ορισμένους δήμους να εμποδίζουν την είσοδο του Vox, ενώ άλλοι έβαλαν έκτακτο φρένο στην είσοδο δυνάμεων υπέρ της ανεξαρτησίας στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Καταλονία, μια από τις πιο ευημερούσες περιφέρειες της Ισπανίας. Το περασμένο Σαββατοκύριακο επιτεύχθηκε μια ιστορική συμφωνία κατά την οποία ο σοσιαλιστής Jaume Collboni (PSC) θα γίνει δήμαρχος της καταλανικής πόλης χάρη στην υποστήριξη του PP και του Catalunya en Comú, ενός αριστερού κόμματος που είναι μεν εθνικιστικό αλλά όχι υπέρ της ανεξαρτησίας.

Η συμμαχία PP-PSOE-Catalunya en Comú εμπόδισε τον υποψήφιο υπέρ της ανεξαρτησίας Xavier Trias να κυβερνήσει την πόλη μαζί με την καταλανική αυτονομιστική Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), μια δύναμη στην οποία στηρίχθηκε ο Πέδρο Σάντσεθ για να κυβερνήσει στη Μαδρίτη μαζί με άλλους σχηματισμούς υπέρ της ανεξαρτησίας στο Κοινοβούλιο.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Χώρα των Βάσκων, όπου το ΡΡ έδωσε τις ψήφους του στο PSOE στην πόλη Βιτόρια. Παράλληλα, σε πέντε άλλα δημοτικά συμβούλια τις προσέφερε στο Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα (PNV) ώστε να αποτρέψει την είσοδο στην κυβέρνηση του αυτονομιστικού EH Bildu, το οποίο πρόσφατα προκάλεσε αντιδράσεις με την συμπερίληψη 44 πρώην μέλών της πρώην τρομοκρατικής οργάνωσης ETA στις εκλογικές λίστες του.

Το PP απλώνει «κόκκινο χαλί» για το Vox

Εκτός από τα αμοιβαία μπλόκα, η πιο σκληρή πολιτική συζήτηση επικεντρώνεται στις περιφερειακές συμφωνίες PP-Vox λόγω των επιπτώσεων που θα μπορούσαν να έχουν στις γενικές εκλογές, εάν το PSOE δεν καταφέρει να ενώσει τις δυνάμεις του με τη νέα προοδευτική πλατφόρμα Sumar.

Η προοδευτική προσέγγιση του PP με το Vox σημαίνει ότι το κεντροδεξιό κόμμα, το οποίο ήδη κυβερνά με το Vox, εν μέσω αντιπαραθέσεων, στην κοινότητα Καστίλλη και Λεόν, αναγκάστηκε να αποδεχθεί ορισμένες από τις ριζοσπαστικές πολιτικές αρχές του ακροδεξιού κόμματος, που σήμερα είναι η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στην Ισπανία.

Σε ειρωνικό τόνο, η υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνιο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το ΡΡ «από το να χαράξει κόκκινες γραμμές (για να κυβερνήσει με το Vox) έχει περάσει στο να στρώσει το κόκκινο χαλί» στο ακροδεξιό κόμμα υπό τον Σαντιάγο Αμπασκάλ, φίλο του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και στενό σύμμαχο της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι.

Κατάργηση των πολιτικών ισότητας

Ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα είναι η στάση του Vox στις πολιτικές ισότητας των φύλων που εφαρμόζει τώρα η προοδευτική κυβέρνηση συνασπισμού PSOE-Unidas Podemos. Το κυβερνητικό της πρόγραμμα περιλαμβάνει την εξάλειψη ή τη μείωση αυτών των πολιτικών, που υπερασπίζεται η αμφιλεγόμενη υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Χοσέ Μαρία Λάνος, βουλευτής του Vox στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Κοινότητας της Βαλένθια, διαβεβαίωσε τον ισπανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα RTVE ότι «η έμφυλη βία δεν υπάρχει, η ανδρική βία δεν υπάρχει».

Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των θυμάτων έμφυλης βίας στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 8,3% το 2022, σε 32.644, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου (INE), το οποίο περιλαμβάνει στο μητρώο του τις πράξεις σωματικής ή ψυχολογικής βίας. Σύμφωνα με το INE, 49 γυναίκες σκοτώθηκαν από έμφυλη βία το 2022.

Τα αμφιλεγόμενα λόγια του Λάνος είναι ένα σαφές παράδειγμα ότι για το PP, το Vox μπορεί να αποτελεί έναν εταίρο- βαρίδι , αλλά είναι το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσει για να «εκδιώξει» τον Σάντσεθ από την κυβέρνηση.

Πηγή: Euractiv