Ένα βήμα πιο κοντά στον σχηματισμό κυβέρνησης βρίσκεται η Ισπανία καθώς οι Podemos αποφάσισαν να άρουν τους όρους που έθεταν για διαπραγμάτευση με τους Σοσιαλιστές (PSOE).

Ads

Οι Podemos για να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τους Σοσιαλιστές έθεταν ως προϋπόθεση αυτοί να απορρίψουν ανοιχτά μια συμμαχία τους φιλελεύθερους Ciudadanos. 

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας ζητούσε επίσης απευθείας συζητήσεις μεταξύ του ίδιου και του επικεφαλής των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, ωστόσο, δήλωσε πως αποδέχεται την πρόταση που έκανε ο επικεφαλής του μικρού κόμματος οικολόγων και κομμουνιστών της Ενωμένης Αριστεράς (IU) Αλμπέρτο Γκαρθόν για συνομιλίες ανάμεσα σε ομάδες διαπραγματευτών του PSOE, των Podemos, της IU και του Συμβιβασμού. 

Ads

«Αυτό μου φαίνεται λογική ιδέα. Η ιδέα είναι καλή και είπα ναι… Είμαστε διαθέσιμοι οι ομάδες μας να συναντηθούν και να συνομιλήσουν» είπε χαρακτηριστικά ο Ιγκλέσιας. 

Ο επικεφαλής του Podemos δήλωσε επίσης πως ο κίνδυνος να δει το PSOE να συμμαχεί με το Ciudadanos δεν υφίσταται πλέον, καθώς το φιλελεύθερο κόμμα απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να μπει στην κυβέρνηση. «Το πολύ πολύ να απόσχουν» υπέρ του PSOE, υπογράμμισε ο Ιγκλέσιας.

Πάντως ο επικεφαλής των Podemos δεν εγκατέλειψε τη θέση του υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας κάτι στο οποίο οι Σοσιαλιστές είναι κάθετα αντίθετοι.