Ο ισοβίτης στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας Αντώνης Προκοπίου Κίτας, γνωστός ως «Αλ Καπόνε» φέρεται ως ο «ιθύνων νους» της κλοπής της σορού του τέως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, στις 11 Δεκεμβρίου 2009, σύμφωνα με όσα κατατέθηκαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Ads

Επίσης, το δικαστήριο εξέδωσε, ύστερα από αίτημα της Αστυνομίας, διάταγμα οκταήμερης κράτησης εναντίον δύο άλλων υπόπτων. Πρόκειται για τον Μάμα Κίτα, 48 χρονών, αδελφό του ισοβίτη, και έναν Ινδό άνδρα 31 ετών.

Συγκεκριμένα, ο αστυνόμος Γιαννάκης Χαραλάμπους, κατέθεσε στο Δικαστήριο ότι ο Ινδός σε θεληματική κατάθεση στους ανακριτές ανέφερε πως ο ίδιος μαζί με τον Μάμα Κίτα, διέπραξαν την κλοπή της σορού από το κοιμητήριο της Δευτεράς. Σύμφωνα με τον Ινδό, ο Μάμας Κίτας του ζήτησε να διαπράξουν την κλοπή κατόπιν οδηγιών του αδελφού του.

Όπως κατατέθηκε στο Δικαστήριο τα ξημερώματα της 11ης Δεκεμβρίου 2009, πήγαν στο κοιμητήριο της Δευτεράς, όπου αφού σήκωσαν την πλάκα από τον τάφο του Τάσσου Παπαδόπουλου, ο Μάμας Προκοπίου Κίτας ξέθαψε τη σορό και ο Ινδός ήταν φρουρός. Στη συνέχεια, τοποθέτησαν τη σορό σε αυτοκίνητο τύπου «βαν» και την μετέφεραν στο Νέο Κοιμητηρίου Στροβόλου, όπου ανευρέθηκε προχθές το βράδυ.

Ads

Στις 8 Μαρτίου 2010 ο Ινδός προσέγγισε την οικογένεια του τέως προέδρου και ζήτησε χρηματικό ποσό, το οποίο δεν καταβλήθηκε, για να αποκαλύψει πού βρισκόταν η σορός. Ενημερώθηκε η Αστυνομία και εντοπίστηκε η σορός στο σημείο, που υπέδειξε ο ύποπτος.

Σημειώνετι ότι ο ισοβίτης Αντώνης Κίτας τον Δεκέμβριο του 2008 είχε δραπετεύσει από ιδιωτική κλινική, στην οποία νοσηλευόταν, και συνελήφθη μετά από ένα μήνα.

Προς πλήρη εξιχνίαση η υπόθεση

Στο μεταξύ, τη βεβαιότητα ότι η υπόθεση της κλοπής της σορού οδηγείται προς πλήρη εξιχνίαση, εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο ισοβίτης Αντώνης Προκοπίου Κίτας δεν προσήχθη σήμερα στο Δικαστήριο μαζί με τους δύο άλλους υπόπτους, ύστερα από διαβούλευση με τη Γενική Εισαγγελία, επειδή είναι ήδη έγκλειστος στις φυλακές. Επίσης, είπε ότι ο Ινδός ύποπτος συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας σε χρόνο ρεκόρ, ενώ βρισκόταν σε περίπτερο στην κοινότητα Ορόκλινης στη Λάρνακα.

Οι ύποπτοι συνελήφθησαν για συνωμοσία προς διάπραξη αδικήματος, συνωμοσία προς διάπραξη πλημμελήματος, συμμετοχή και αποδοχή διάπραξης εγκληματικής πράξης, εξύβριση θρησκευμάτων, παράνομη είσοδο σε χώρο ταφής, απαίτηση χρημάτων διά απειλών κά.

Επίσης, ο αναπληρωτής διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών, Γιώργος Τρυφωνίδης, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι σε έρευνες της Αστυνομίας στις φυλακές, εντοπίστηκε κινητό τηλέφωνο μαζί με την κάρτα του και ηλεκτρονικό ημερολόγιο, που περιέχει ορισμένα στοιχεία, τα οποία είναι δυνατόν να βοηθήσουν στη πορεία των ανακρίσεων.