Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Ρουάντα καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη την πρώην υπουργό Πολίν Νιραμασουχούκο για το ρόλο της στη γενοκτονία του 1994, καθώς και για εξώθηση σε βιασμούς.

Ads

Το δικαστήριο, που εδρεύσει στην Αρούσα της Τανζανίας, έκρινε ότι η 65χρονη Νιραμασουχούκο, ο γιος της και άλλοι τέσσερις πρώην αξιωματούχοι είναι ένοχοι σχετικά με τις κατηγορίες που τους είχαν απαγγελθεί για το ρόλο τους στη γενοκτονία και τους βιασμούς γυναικών κατά τη σφαγή 800.000 Τούτσι και μετριοπαθών Χούτου στη Ρουάντα μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου του 1994. Η δίκη κράτησε δέκα χρόνια.

Η Νιραμασουχούκο, που διετέλεσε υπουργός για θέματα οικογένειας και γυναικών, κατηγορείτο ότι διέταξε και βοήθησε τις σφαγές στη γενέτειρά της, το Μπουτάρε, στη νότια Ρουάντα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, συνέβαλε στη λήψη της απόφασης της κυβέρνησης για τη δημιουργία εθνοφρουρών σε ολόκληρη τη χώρα, με αποστολή να ξεκληρίσουν τον πληθυσμό των Τούτσι το συντομότερο δυνατό.

Παράλληλα, μαζί με τον τότε 20χρονο γιο της, Αρσέν Σαλόμ Νταχομπάλι, κατηγορείτο για τη διοργάνωση απαγωγών και βιασμών γυναικών και κοριτσιών Τούτσι. Ο Νταχομπάλι καταδικάστηκε επίσης σε ισόβια.

Ads