Είναι πολύ δύσκολο για τους Τούρκους δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς και ακτιβιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να εξηγήσουν στους Ευρωπαίους συναδέλφους τους τι συμβαίνει στη χώρα. Διότι η Τουρκία του Ερντογάν έχει γίνει εδώ και πολύν καιρό μία χώρα που δεν σέβεται σχεδόν καμία αρχή του Διεθνούς Δικαίου και, το χειρότερο, παραβιάζει συνεχώς τη λογική και τον ορθολογισμό.

Ads

Τελευταίο παράδειγμα, η καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του επιχειρηματία και ακτιβιστή υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Οσμάν Καβάλα, την περασμένη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη. Εφτά συγκατηγορούμενοι του για τα γεγονότα στο Πάρκο Γκεζί, καταδικάστηκαν, επίσης, σε κάθειρξη 18 ετών ο καθένας για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης».

Το καλοκαίρι του 2013, νέοι οικολόγοι διαδηλωτές είχαν διαμαρτυρηθεί ενάντια σε ένα Πολεοδομικό Σχέδιο που αποσκοπούσε στην καταστροφή του Πάρκου του Γκεζί, στο κέντρο της πόλης στο Ταξίμ, στην είσοδο του Πέρα. Το σχέδιο προέβλεπε την οικοδόμηση ενός στρατοπέδου και την ανέγερση ενός εμπορικού κέντρου στον ίδιο χώρο. Μια αυθόρμητη διαδήλωση, χωρίς επικεφαλής και χωρίς οργάνωση, γρήγορα μετατράπηκε σε μαζική διαμαρτυρία ενάντια στο καθεστώς του Ερντογάν.

«Ο Τουρκικός Μάης του ‘68» ή «η Παρισινή Κομμούνα στην Κωνσταντινούπολη» ήταν εκείνη την εποχή η κωδική ονομασία του Γκεζί. Το υπουργείο Εσωτερικών είχε δημοσιεύσει επίσημη έκθεση, σύμφωνα με την οποία περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια πολίτες στις 79 γεωγραφικές περιοχές της Τουρκίας είχαν συμμετάσχει στις διαδηλώσεις για το Γκεζί. Μετά από μία εβδομάδα, στις αρχές Ιουνίου, η αστυνομία κατέστρεψε τους καταυλισμούς των διαδηλωτών. 18 νέοι και ένας αστυνομικός βρήκαν τον θάνατο κατά τη διάρκεια αυτών των διαδηλώσεων.

Ads

Ο 64χρονος Οσμάν Καβάλα, πρόεδρος της ΜΚΟ για την Ανάπτυξη των Πολιτισμών των Κούρδων, των Αρμενίων, των Αλεβιτών και άλλων Μειονοτήτων («Anadolu Kultur»),  βρίσκεται στη φυλακή εδώ και τέσσερα χρόνια. Είχε κατηγορηθεί ότι ήταν ο αρχηγός και ο κύριος διοργανωτής του Γκεζί. Ο Πρόεδρος Ερντογάν τον αποκαλεί «Ο Σόρος της Τουρκίας», ο ουγγρικής καταγωγής Αμερικανός επιχειρηματίας που υποστηρίζει «Τις Πορτοκαλί Επαναστάσεις».

Ο -ευρισκόμενος στην εξουσία από το 2002- Ερντογάν, είχε για πρώτη φορά δεχθεί σκληρό πλήγμα από μία αντιπολίτευση αόρατη μέχρι το Γκεζί. Μία μαζική αντιπολίτευση, χωρίς ηγέτη, χωρίς οργάνωση, χωρίς παραδοσιακή ιδεολογικο-πολιτική γραμμή. Επιπλέον, επρόκειτο για υπερκινητικούς, γεμάτους χιούμορ νέους που δεν είχαν καθόλου εμπειρία πολιτικών αγώνων. Αστοί, προλετάριοι, λούμπεν, ακόμη και παιδιά από καλές οικογένειες ήταν άπαντες στο Γκεζί.

Γνωστός ιδιαιτέρως για το ρεβανσισμό του, ο Ερντογάν δεν έχει ξεχάσει αυτήν την ήττα και έχει κάνει τα πάντα, για να τιμωρήσει τους υπερασπιστές και τους υπεύθυνους του Γκεζί, οι οποίοι είναι πιθανότατα εκατοντάδες χιλιάδες νέοι.

Τα παγκόσμια ΜΜΕ χαρακτήρισαν την ετυμηγορία της 25ης Απριλίου «φιάσκο», «παρωδία», «φάρσα» και «δικαστική δολοφονία». Μάλιστα ο Καβάλα είχε ήδη αθωωθεί το 2020 από την κατηγορία της απόπειρας «ανατροπής της κυβέρνησης». Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο συνέχισε να ζητά την άμεση αποφυλάκιση του Καβάλα, διότι δεν υπήρχαν σοβαρά καταδικαστικά στοιχεία στο φάκελό του. Όμως οι άνδρες του Ερντογάν με τη μαύρη τήβεννο είχαν ξεκινήσει μία άλλη δίκη εναντίον του Καβάλα, ο οποίος αυτήν τη φορά κατηγορήθηκε για κατασκοπεία. Το τελευταίο 600σέλιδο κατηγορητήριο ζητούσε την αθώωση του κατηγορουμένου, καθώς δεν τον αποκαλούσαν πλέον κατάσκοπο, αλλά ζητούσαν ισόβια κάθειρξη για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης!

Από τους τρεις δικαστές, ο ένας εξέφρασε επιφυλάξεις, ζητώντας την αποφυλάκιση του Καβάλα ελλείψει στοιχείων. Οι άλλοι δύο δικαστές ψήφισαν υπέρ της ισόβιας κάθειρξης. Ο ένας εκ των δύο είναι πρώην πολιτευτής (υποψήφιος βουλευτής) με το κόμμα του Ερντογάν. Δεκάδες δικηγόροι, σχεδόν όλοι τους υποστηρικτές του καθεστώτος, έγιναν δικαστές, μετά από εκπαίδευση δύο εβδομάδων, για να αντικαταστήσουν τους απολυμένους -για πολιτικούς λόγους- δικαστές.

Υπάρχουν διαμαρτυρίες για αυτές τις καταδίκες, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ως περαιτέρω απόδειξη του τέλους της ανεξαρτησίας, της αμεροληψίας και της δικαιοσύνη του τουρκικού δικαστικού συστήματος, η «παράλογη» ετυμηγορία επικρίνεται έντονα από την τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση, από τους νομικούς και πολιτικούς σε όλο τον κόσμο.

«Η δικαιοσύνη έχει γίνει όργανο εκδίκησης και εκφοβισμού στα χέρια του Ερντογάν», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι φίλοι του Καβάλα.

Ο καθηγητής Ahmet Insel, εξόριστος πολιτικός επιστήμονας και φίλος του Καβάλα πιστεύει ότι ο Ερντογάν «σφίγγει τα λουριά ολοένα και περισσότερο ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές, διότι θέλει να αποδείξει ότι είναι ο μόνος κυβερνήτης παρά την οικονομική κρίση και την κατακόρυφη πτώση της δημοτικότητάς του. Και ουδόλως τον ενδιαφέρουν οι αντιδράσεις της Δύσης».

«Όλα αυτά είναι εφιαλτικά, αλλά ταυτόχρονα ανακαλύψαμε εκ νέου την αξία και τη σημασία του Γκεζί», καταλήγει ένας εξόριστος Κούρδος ακαδημαϊκός.

* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr,  τις εξελίξεις στην Τουρκία.