Το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Υόρκης ενέκρινε την κατασκευή ενός ισλαμικού πνευματικού κέντρου δύο βήματα από το Σημείο Μηδέν (Ground Zero), όπου έγινε στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. Το ισλαμικό κέντρο θα περιλαμβάνει μία αίθουσα αθλοπαιδιών, ένα θέατρο και ένα τέμενος.

Ads

Κατά την ψηφοφορία, που είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα, 29 υπερψήφισαν έναντι ενός, ενώ υπήρξαν δέκα αποχές.

Οι υποστηρικτές του σχεδίου τονίζουν ότι η κατασκευή του κέντρου θα συμβάλλει στο να ξεπεραστούν γενικά τα αρνητικά στερεότυπα για τους μουσουλμάνους, τα οποία πλήττουν την μουσουλμανική κοινότητα της πόλης ιδιαίτερα μετά τις επιθέσεις κατά των Διδύμων Πύργων. «Πιστεύω πως ήρθε η ώρα που ορισμένα συναισθήματα αρχίζουν να υποχωρούν», εκτιμά η Ντέιζι Καν, μία από τις συνηγόρους του σχεδίου.

Από την άλλη πλευρά, όσοι είναι αντίθετοι επισημαίνουν πως η κατασκευή ενός τεμένους τόσο κοντά στο Σημείο Μηδέν συνιστά προσβολή για τη μνήμη των νεκρών.

Ads

Ο πρόεδρος του προαστίου του Μανχάταν Σκοτ Στίνγκερ δήλωσε στην εφημερίδα Daily News πως «το να υποστηρίζει κανείς πως ένα τέμενος δεν ταιριάζει στην Νέα Υόρκη αποτελεί αντιαμερικανική στάση. Θα κάνω ό,τι περνά από την αρμοδιότητά μου για να λειτουργήσει ένα τέμενος και να έχει ο κόσμος το δικαίωμα να συναντάται και να εξασκεί τη θρησκεία του».

Διαβάστε επίσης:
Νέο τέμενος στο Μανχάταν επουλώνει τις πληγές που άνοιξε η 11η Σεπτεμβρίου