Μπορεί να είναι πλαστά αλλά μοιάζουν απολύτως αυθεντικά. Ο λόγος για τα διαβατήρια που μπορεί να κατασκευάσει το Ισλαμικό Κράτος, όπως υποστηρίζει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt προκαλώντας μεγάλη ανησυχία.

Ads

Επικαλούμενη δυτικές μυστικές υπηρεσίες, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι σε θέση να εκδώσει διαβατήρια που φαίνονται ως αυθεντικά χωρίς να είναι, αφού χρησιμοποιεί μηχανήματα υπηρεσιών έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων που έχει υφαρπάξει από πόλεις που βρίσκονται υπό τη μπότα του.

Πιο συγκεκριμένα η τρομοκρατική οργάνωση φέρεται να έχει προμηθευτεί τα αυθεντικά διαβατήρια και τον μηχανολογικό εξοπλισμό για την έκδοση επίσημων εγγράφων, από αρχές και υπηρεσίες των πόλεων που κατέκτησε στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη και πιθανώς αλλού.

Ο αριθμός αυτών των εγγράφων υπολογίζεται σε δεκάδες χιλιάδες, γράφει η Die Welt. Όσον αφορά το κόστος ενός τέτοιοι διαβατηρίου στη μαύρη αγορά ανέρχεται στα 1.000 με 1.500 δολάρια.

Ads

Οι ίδιες πηγές εκφράζουν την ανησυχία, ότι οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν αυτά τα διαβατήρια και για να στείλουν τρομοκράτες υπό τον μανδύα του πρόσφυγα στην Ευρώπη, αναφέρει η εφημερίδα. Όπως επισημαίνει αξιωματούχος της Frontex σε αυτή, είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς μετά βεβαιότητας εάν ένα διαβατήριο από μια χώρα που βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου εκδόθηκε από επίσημη αρχή και αν ο κάτοχος του διαβατηρίου είναι πράγματι αυτός ο οποίος αναφέρεται στο έγγραφο. Ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίτσε Λετζέρι δηλώνει ωστόσο στην εφημερίδα ότι θα ήταν λάθος να θεωρούνται όλοι οι πρόσφυγες ως «δυνητικοί τρομοκράτες»

Πάντως, σύμφωνα με τη Welt, ξένη μυστική υπηρεσία έχει παραδώσει στις γερμανικές αρχές κατάλογο με τους αριθμούς συριακών διαβατηρίων που πιθανολογείται ότι βρίσκονται στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους.

Τα στοιχεία αυτά έχουν καταχωρηθεί στο μεταξύ στο σύστηµα πληροφοριών Σένγκεν (SIS), στο οποίο έχουν πρόσβαση όλα τα κράτη – μέλη.