Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ήρε χθες Τετάρτη το εμπάργκο όπλων και τις ταξιδιωτικές κυρώσεις που είχε επιβάλει στη Σιέρα Λεόνε από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν στη Δυτικοαφρικανική χώρα μαινόταν εμφύλιος πόλεμος τον οποίο οι αντιμαχόμενες πλευρές χρηματοδοτούσαν επιδιδόμενες σε λαθρεμπόριο «ματωμένων διαμαντιών».

Ads

Ο πόλεμος που διήρκεσε μια δεκαετία τερματίστηκε το 2002 με απολογισμό δεκάδες χιλιάδες νεκρούς από τις συγκρούσεις μεταξύ αντάρτικων οργανώσεων και παραστρατιωτικών παρατάξεων που υποστήριζαν γειτονικές χώρες, περιλαμβανομένης της Λιβερίας.

Το εμπόριο των διαμαντιών γίνεται πλέον με μια πιο αυστηρή διαδικασία πιστοποίησης ώστε να διακριβώνεται η προέλευση των πετραδιών και να εξασφαλίζεται ότι τα έσοδα δεν καταλήγουν σε ένοπλες παρατάξεις.

Διπλωμάτες είπαν ότι η άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη Σιέρα Λεόνε έχει στόχο να διευκολυνθεί η ανάπτυξη και η ανοικοδόμηση στη χώρα.

Ads

«Λόγω της κατά πολύ βελτιωμένης κατάστασης στη Σιέρα Λεόνε, περιλαμβανομένου του έργου των ειδικών δικαστηρίων και του αφοπλισμού των ένοπλων παρατάξεων, πλέον οι εναπομείνασες κυρώσεις μπορούν να αρθούν», είπε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις.

Ο Βρετανός πρεσβευτής Μαρκ Λάιαλ Γκραντ πρόσθεσε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο ηγήθηκε της εκστρατείας για την άρση των κυρώσεων των ΗΕ σε βάρος της Σιέρα Λεόνε», που πλέον ήταν αναντίστοιχες «με τη βελτιωμένη κατάσταση» στη χώρα.