Στις 20:30 ώρα Ελλάδος θα ξεκινήσει η μυστική ψηφοφορία της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος της Ιρλανδίας μετά από αίτημα του ίδιου του πρωθυπουργού της χώρας, Μπράιαν Κόουεν, για ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του.

Ads

Η διαδικασία κινήθηκε προκειμένου να ισχυροποιηθεί η ηγεσία του στο κυβερνών κόμμα, Fianna Fail, ενόψει των εθνικών εκλογών στο Μαρτίου.

Ο Μπ. Κόουεν έχει δεχθεί πολλαπλά πλήγματα στην δημοτικότητα του ενώ βρίσκεται στο επίκεντρο αστυνομικής έρευνας για τις σχέσεις τους με τον πρώην επικεφαλής της διασωθείσας τράπεζας Ango Irish Bank, που βρίσκεται πλέον στα χέρια του κράτους.

Επικρατέστερος διάδοχος του νυν Ιρλανδού πρωθυπουργού, στην ηγεσία του κόμματος θεωρείται ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικλ Μάρτιν, ο οποίος έχει ήδη δηλώσει ότι θα καταψηφίσει σήμερα τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τον ίδιο, την άποψη του, ότι δηλαδή το κόμμα χρειάζεται έναν νέο ηγέτη πριν τις εκλογές, ασπάζονται και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης.

Ads

Από την άλλη, η Μπ. Κόεν, όπως δήλωσε την Κυριακή, δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το «τιμόνι» του κόμματος γι αυτό και έθεσε το θέμα σε ψηφοφορία.