Αναδιάρθρωση του χρέους της την προσεχή τριετία αναμένει η ιρλανδική κυβέρνηση, περιλαμβανομένης και μείωσης του επιτοκίου στα δάνεια που έλαβε από τα όργανα της ΕΕ. Αυτό ακριβώς το σενάριο επισημαίνεται στην εφημερίδα «Irish Mail», που επικαλείται κορυφαίο υπουργό τον οποίο ωστόσο δεν κατονομάζεται, αλλά και στο βρετανικό BBC. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Δουβλίνο ευελπιστεί ότι μία πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για επανεξέταση και των δεδομένων στην Ιρλανδία, η οποία έλαβε πακέτο διάσωσης 85 δις ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ το περασμένο έτος.

Ads

«Δεν πρόκειται για πτώχευση αλλά για αναδιάρθρωση», φέρεται να δήλωσε ο υπουργός, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο εάν δεν ανοίξει πρώτα ο δρόμος προς το ενδεχόμενο αυτό και βεβαίως θα είναι αναγκαία η υποστήριξη όλων όσοι δανείζουν το Δουβλίνο.

Η μυστική συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το βράδυ της Παρασκευής δεν οδήγησε σε αποφάσεις για τον τρόπο διαχείρισης της ελληνικής κρίσης χρέους, αν και υπάρχει η αυξανόμενη αντίληψη ότι χρειάζεται νέο σχέδιο. Την ίδια στιγμή, ο Ιρλανδός υπουργός Ενέργειας, Ρατ Ραμπίτ, ανέφερε ότι προσωπικά θα ήθελε μία επαναδιαπραγμάτευση του ιρλανδικού χρέους με την ΕΕ και το ΔΝΤ, μέσω μιας πολυμερούς προσέγγισης.

Η ιρλανδική κυβέρνηση επιμένει ότι το χρέος της, το οποίο με βάση εκτιμήσεις του ΔΝΤ αναμένεται να κορυφωθεί στο 125% του ΑΕΠ το 2013, είναι βιώσιμο. Ωστόσο, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Πάτρικ Χόνοχαν, θεωρεί πρόβλημα το αυξανόμενο χρέος της Ιρλανδίας και γι΄αυτό θα πρέπει να τεθεί υπό διαχείριση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους. Στο μεταξύ, πηγές του BBC υπογράμμισαν ότι η Ιρλανδία θα επιδιώξει μείωση του επιτοκίου που καταβάλλει στα δάνεια που έλαβε από Ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Ads

Αυτή τη στιγμή, το μέσο επιτόκιο που πληρώνει το Δουβλίνο είναι 5,8% στο πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε με το ΔΝΤ, τις ευρωπαϊκές χώρες και την Κομισιόν. Προς το παρόν είναι αβέβαιο το μέγεθος της μείωσης που θα μπορούσε να εξασφαλιστεί, όμως μία μείωση της τάξης του 1% θα μπορούσε να ισοδυναμεί με 400 εκατ. ευρώ. Πηγές του BBC ανέφεραν ότι μία ειδική γραπτή διαδικασία θα υιοθετηθεί εν όψει της συνάντησης του Ecofin στις 17 Μαΐου.