Σε μια κλίμακα κατάταξης των χωρών της Ευρωζώνης ανάλογα με την κατάστασή τους, η Ελλάδα και η Ιρλανδία βρίσκονται στα δυο άκρα, σύμφωνα με τον διοικητή της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Γενς Βάιντμαν. Ο Βάιντμαν, σε συνέντευξή του στο Wirtschaftwoche, δηλώνει υποστηρικτής της σκληρής στάσης στην τακτική «στήριξη έναντι προϋποθέσεων», υποστηρίζοντας, όμως, ότι δεν πρέπει να αποδυναμωθούν τα κίνητρα για δομικές μεταρρυθμίσεις.

Ads

 
Ο Βάιντμαν εκτιμά ότι «η Ευρωζώνη έχει καλύψει απόσταση για την υπέρβαση της κρίσης χρέους αλλά δεν πρέπει να υποτιμάται η πορεία που έχουμε μπροστά μας», ενώ σε ερώτηση για το εάν βλέπει σημάδια ανάκαμψης στις χώρες του ευρώ που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ο επικεφαλής της Bundesbank δηλώνει ότι βλέπει φως στο τούνελ. «Η τακτική βοήθειας έναντι δεσμεύσεων δείχνει αποτελέσματα», τονίζει συμπληρώνοντας ότι «σε πολλές χώρες βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα και μειώνονται τα ελλείμματα».
 
«Φυσικά και υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών. Στη μία άκρη του φάσματος βρίσκεται η Ιρλανδία και στην άλλη η Ελλάδα», αναφέρει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. «Ακριβώς επειδή έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας, δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε περαιτέρω τα κίνητρα για τήρηση των συμφωνηθέντων δεσμεύσεων», σημείωσε ο ίδιος.
 
Ο στόχος του προγράμματος αναπροσαρμογής της Ελλάδας είναι, σύμφωνα με τον Γενς Βάιντμαν, το να γίνει ξανά η οικονομία ανταγωνιστική. «Στο τέλος, κάθε οικονομία πρέπει να μπορεί να σταθεί με τις δικές της δυνάμεις χωρίς βοήθεια από το εξωτερικό, χωρίς να δαπανά περισσότερο από όσο παράγει», αναφέρει.
 
Ο Βάιντμαν σημείωσε επίσης πως εάν η Ευρωζώνη επιτρέπει σε ένα μέλος της να παραβαίνει αυτή την αρχή και να το στηρίζει διαρκώς, τότε «η ευρωπαϊκή ηγεσία πρέπει να έχει συνείδηση των συνεπειών»