Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί δήλωσε σήμερα στους βουλευτές ότι το Ιράν θα ξαναρχίσει τις δραστηριότητές του στον πυρηνικό αντιδραστήρα βαρέος ύδατος στο Αράκ, μετέδωσε το ISNA.
Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλέστηκε για την είδηση αυτή ένα μέλος του κοινοβουλίου που παρίστατο στην συνεδρίαση. Ο αντιδραστήρας του Αράκ προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στη Δύση γιατί η λειτουργία του θα έδινε στην Τεχεράνη τη δυνατότητα να παράγει πλουτώνιο, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή πυρηνικών όπλων.
Τον Μάιο το Ιράν ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να λάβει μέτρα με τα οποία θα αθετείται η πυρηνική του συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από αυτήν και την εκ νέου επιβολή από την Ουάσινγκτον σκληρών κυρώσεων στην Τεχεράνη.
Στις 3 Ιουλίου, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα αυξήσει τα επίπεδα εμπλουτισμού ουρανίου και θα αρχίσει να επαναφέρει στη ζωή τον αντιδραστήρα του βαρέος ύδατος του Αράκ μετά τις 7 Ιουλίου αν οι χώρες που μετέχουν στην πυρηνική συμφωνία δεν προστατεύσουν το εμπόριο με το Ιράν, όπως δεσμεύονται από την συμφωνία, μολονότι αυτό αποκλείστηκε από τις αμερικανικές κυρώσεις.
Νέα σύνοδος διεξάγεται σήμερα στη Βιέννη για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν
Οι χώρες που είχαν υπογράψει την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν πραγματοποιούν σήμερα σύνοδο στην Βιέννη σε μια νέα προσπάθεια να διασωθεί η συμφωνία αυτή, η οποία υπονομεύτηκε από την μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ και από τις ιρανικές παραβιάσεις της εν μέσω της όξυνσης των εντάσεων στην περιοχή του Κόλπου.
Καμία πρόοδος δεν αναμένεται από την σύνοδο αυτή, η οποία διοργανώθηκε σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών και γίνεται έναν μήνα μετά από μια άλλη άκαρπη συνάντηση, επίσης στην αυστριακή πρωτεύουσα, όπου πριν από τέσσερα χρόνια οι μεγάλες δυνάμεις και η Τεχεράνη είχαν συνάψει τη συγκεκριμένη συμφωνία.
Χ. Ροχανί: Η παρουσία ξένων δυνάμεων θα αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή
Η παρουσία ξένων δυνάμεων θα είναι η κύρια πηγή έντασης στον Κόλπο, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί σε μια συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ομάν στην Τεχεράνη, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της προεδρίας.
Η Γαλλία, η Ιταλία και η Δανία προσέφεραν αρχική υποστήριξη σε ένα βρετανικό σχέδιο για μια υπό ευρωπαϊκή ηγεσία ναυτική αποστολή προκειμένου να διασφαλίσει την ασφαλή διέλευση από το Στενό του Χορμούζ, το οποίο προτάθηκε μετά τη σύλληψη από το Ιράν ενός δεξαμενόπλοιου υπό βρετανική σημαία, δήλωσαν τρεις υψηλόβαθμοι διπλωμάτες την περασμένη εβδομάδα.
«Η παρουσία ξένων δυνάμεων όχι μόνο δεν θα βοηθήσει την ασφάλεια της περιοχής, αλλά θα είναι ο κύριος παράγοντας για ένταση», είπε ο Ροχανί, ο οποίος πρόσθεσε πως το Ιράν και το Ομάν έχουν την πρωταρχική ευθύνη για την ασφάλεια του Στενού του Χορμούζ.
«Οι ρίζες των δυσάρεστων γεγονότων και της έντασης στην περιοχή σήμερα βρίσκονται στη μονομερή αποχώρηση της Αμερικής (από την πυρηνική συμφωνία του 2015)», είπε.
Η σύλληψη από τη Βρετανία ενός ιρανικού δεξαμενόπλοιου ανοικτά του Γιβραλτάρ είναι παράνομη και θα είναι επιζήμια για τη Βρετανία, είπε ακόμη ο Ιρανός πρόεδρος, σύμφωνα πάντα με τον επίσημο ιστότοπο της προεδρίας.
Βρετανικές δυνάμεις συνέλαβαν ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο στις αρχές Ιουλίου κοντά στο Γιβραλτάρ, το οποίο κατηγορούν για παραβίαση των κυρώσεων στη Συρία. Στις 19 Ιουλίου, Ιρανοί καταδρομείς κατέλαβαν ένα υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιο στο Στενό του Χορμούζ, τον πιο σημαντικό θαλάσσιο δίαυλο για τη μεταφορά πετρελαίου.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >