Μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί και του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών ερωτήματα προκύπτουν σε σχέση με την διαδοχή του πρώτου.

Ads

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ αλλά και το υπουργικό συμβούλιο σπεύδουν να καθησυχάσουν το κόσμο πως δεν θα διαταραχθεί η διακυβέρνηση της χώρας. Προσωρινός αντικαταστάτης του Ραΐσι θα είναι ο έως τώρα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μοχάμαντ Μοχμπέρ ενώ αναμένονται να διεξαχθούν εκλογές στις 28 Ιουνίου όπως ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση το βράδυ της Δευττέρας (20/5).

Διαβάστε επίσης: Ιράν / Στις 28 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές

«Ο πρόεδρος του ιρανικού λαού που εργάστηκε σκληρά και αδιάκοπα και δεν έκανε τίποτε άλλο από το να υπηρετήσει το λαό με στόχο την πρόοδο, κράτησε την υπόσχεσή του και θυσιάστηκε για το Έθνος» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργικού Συμβουλίου.

Ads

Ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι ήταν ο δεύτερος τη τάξει της ιρανικής πολιτικής εξουσίας και εκλεκτός του Ανώτατου Ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Αλι Χαμενεΐ, τον οποίο αναμενόταν και να διαδεχτεί. Ορατό είναι το ενδεχόμενο τον Ραΐσι να διαδεχτεί ο γιος του Χαμενεΐ, Μοζτάμπα.

Διαβάστε επίσης: Ιράν / Θλίψη σε Λίβανο, Συρία, Τουρκία, Ρωσία για θάνατο Ραϊσί – «Δεν ήμασταν εμείς» λέει το Ισραήλ

Ο Ραϊσι ενεπλάκη στην πολιτική μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 και ανέβηκε σταδιακά τα σκαλιά της ιεραρχίας, έχοντας διατελέσει μεταξύ άλλων επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας της χώρας και μέλος της συνέλευσης των σοφών που επιλέγουν τον Ανώτατο Ηγέτη.

Ανήλθε στην προεδρία το 2021, σε μια εκλογική αναμέτρηση από την οποία είχαν αποκλειστεί οι περισσότεροι μετριοπαθείς και μεταρρυθμιστές υποψήφιοι και από την οποία απείχε μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων.

Η προεδρία του στιγματίστηκε από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που σάρωσαν η χώρα το 2022 μετά το θάνατο τη Μαχσά Αμινί, και την αιματηρή καταστολή τους ενώ για τους Ιρανούς διαφωνούντες το όνομά του είναι συνώνυμο των μαζικών εκτελέσεων μαρξιστών και αριστερών το 1988, όταν εκείνος ήταν εισαγγελέας του Επαναστατικού Δικαστηρίου της Τεχεράνης.

Η προσωρινή επιλογή και η κρίσιμη περίοδος

Ο θάνατος του Ραϊσι έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για το Ιράν εν μέσω του πολέμου στη Γάζα και με τον έως τώρα σκιώδη πόλεμο Ιράν-Ισραήλ να γίνεται εμφανής.

Η μετάβαση στην επόμενη μέρα έρχεται με τον Μοχάμαντ Μοχμπέρ, τον πρώτο αντι-πρόεδρο που αναλαμβάνει χρέη προέδρου και την διεξαγωγή εκλογών εντός 50 ημερών.

Ο 68χρονος πρώην τραπεζίτης ανήκει επίσης στο στενό περιβάλλον του Χαμενεΐ και υπήρξε ο θεματοφύλακας των οικονομικών συμφερόντων του Ανώτατου Ηγέτη ως επικεφαλής fund και οργανώσεων διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων του κράτους.