Τριάντα άνθρωποι σκοτώθηκαν από σεισμό μεγέθους 6,3 ρίχτερ στην περιοχή Μπουσέρ στο Ιράν. Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 800 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί ενώ εκφράζονται ανησυχίες και για το πυρηνικό εργοστάσιο που βρίσκεται στην περιοχή, ωστόσο τελευταίες αναφορές σε διεθνή μέσα σημειώνουν πως δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα.

Ads

 
«Ο σεισμός σε καμία περίπτωση δεν έχει υποστεί ζημιές, ενώ η λειτουργία του αντιδραστήρα δεν έχει επηρρεαστεί. Το προσωπικό εξακολουθεί να εργάζεται κανονικά, ενώ τα επίπεδα ακτινοβολία είναι εντός των ορίων», αναφέρει εκπρόσωπος της Atomstroyexport, της ρωσικής εταιρείας που κατασκεύασε το πυρηνικό εργοστάσιο.
 
«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο σεισμός έχει αφήσει πίσω 30 νεκρούς και 800 τραυματίες» δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Μπουσέρ σύμφωνα με το ISNA. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν σε απόσταση 89 χλμ από το πυρηνικό εργοστάσιο και είχε βάθος 10 χλμ. Μετά το μεγάλο σεισμό ακολούθησαν δύο μετασεισμοί 4,8 και 6,1 ρίχτερ.
 
Μέλη του Ερυθρού Σταυρού αναφέρουν πως σε ορισμένα χωριά της περιοχής οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες. Σύμφωνα με αναφορές στο twitter συνολικά 23 χωριά έχουν πληγεί.
 
Παρά τις καθησυχαστικές αναφορές για την κατάσταση του εργοστασίου πολλές χώρες τις περιφέρειας αλλά και εμπειρογνώμονες από τη Δύση έχουν προειδοποίηση για το εν λόγω εργοστάσιο καθώς τονίζουν πως έχει εγκατασταθεί σε σεισμογενή περιοχή. Από την πλευρά του το Ιράν αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς.
 
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (IAEA) κατά τη διάρκεια της επίσκεψης το 2012 στις πυρηνικές εγκαταστάσεις είχε αναφέρει πως το εργοστάσιο ήταν όντως ασφαλές, όπως αναφέρει το RT. 

Δύο νέα μεταλλεία ουρανίου εγκαινίασε το Ιράν
 
Το Ιράν εγκαινίασε δύο μεταλλεία ουρανίου τα οποία θα τροφοδοτούν το νέο εργοστάσιο παραγωγής ουρανίου στην επαρχία Γιαζντ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
 
Τα δύο μεταλλεία βρίσκονται στο Σαγκάντ, περίπου 100 χιλιόμετρα από το νέο εργοστάσιο του Αρντακάν, το οποίο έχει δυνατότητα ετήσιας παραγωγής 60 τόνων «κίτρινου κέικ», ουρανιούχου συμπυκνώματος που χρησιμοποιείται για τον εμπλουτισμό ουρανίου, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
 
«Στο παρελθόν εξαρτιόμαστε από το εξωτερικό για την τροφοδοσία μας με ‘κίτρινο κέικ’, όμως με τη βοήθεια του Θεού εγκαινιάσαμε τα μεταλλεία το ένα μετά το άλλο… και πλέον ελέγχουμε όλη την αλυσίδα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας», τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ σε ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση.
 
«Έχουμε γίνει μια πυρηνική δύναμη και κανείς δεν μπορεί να μας το στερήσει», είπε χαρακτηριστικά.