Ο μετριοπαθής Μασούντ Πεζεσκιάν, ο οποίος έχει υποσχεθεί να ανοίξει το Ιράν στον κόσμο και να προσφέρει τις ελευθερίες που ο λαός του λαχταρούσε, κέρδισε την επαναληπτική προεδρική ψηφοφορία στη χώρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών το Σάββατο.

Ads

Ο Πεζεσκιάν επικράτησε του υπερσυντηρητικού Σαΐντ Τζαλιλί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εξασφαλίζοντας 16.384.403 ψήφους έναντι 13.538.179 του αντιπάλου του.

Το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ήταν μόλις 49,8%, σε μια αμφίρροπη κούρσα μεταξύ του Πεζεσκιάν, του μοναδικού μετριοπαθούς στο αρχικό πεδίο των τεσσάρων υποψηφίων, και του σκληροπυρηνικού πρώην διαπραγματευτή για τα πυρηνικά Τζαλίλι, ένθερμου υποστηρικτή της εμβάθυνσης των δεσμών με τη Ρωσία και την Κίνα.

Ο επαναληπτικός γύρος της Παρασκευής ακολούθησε την ψηφοφορία της 28ης Ιουνίου με ιστορικά χαμηλή συμμετοχή, όταν πάνω από το 60% των Ιρανών ψηφοφόρων απείχε από τις πρόωρες εκλογές για την ανάδειξη του διαδόχου του Εμπραχίμ Ραΐσι, μετά τον θάνατό του σε συντριβή ελικοπτέρου.

Ads

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν υποστηρικτές του Πεζεσκιάν να χορεύουν στους δρόμους σε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις της χώρας και αυτοκινητιστές να κορνάρουν για να επευφημήσουν τη νίκη του.

Οι άνθρωποι στη βορειοδυτική πόλη Ουρμία, γενέτειρα του Πεζεσκιάν, μοίραζαν γλυκά στους δρόμους, δήλωσαν μάρτυρες.

Αν και οι εκλογές αναμένεται να έχουν μικρή επίδραση στις πολιτικές της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο πρόεδρος θα εμπλακεί στενά στην επιλογή του διαδόχου του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, του 85χρονου Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, ο οποίος έχει το πάνω χέρι σε κορυφαία κρατικά θέματα.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων έχει πέσει κατακόρυφα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, γεγονός που, σύμφωνα με τους επικριτές του θεοκρατικού καθεστώτος, υπογραμμίζει ότι η υποστήριξη προς την ιερατική εξουσία έχει διαβρωθεί σε μια εποχή αυξανόμενης δημόσιας δυσαρέσκειας για τις οικονομικές δυσκολίες και τον περιορισμό των πολιτικών και κοινωνικών ελευθεριών.

Οι εκλογές συμπίπτουν με την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή λόγω του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και των συμμάχων του Ιράν, της Χαμάς στη Γάζα και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, καθώς και της αυξημένης δυτικής πίεσης στο Ιράν για το ταχέως εξελισσόμενο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.

Ο νεός πρόεδρος δεν αναμένεται να επιφέρει κάποια σημαντική αλλαγή πολιτικής όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα ή αλλαγή στην υποστήριξη ομάδων πολιτοφυλακής σε όλη τη Μέση Ανατολή, αλλά διευθύνει καθημερινά την κυβέρνηση και μπορεί να επηρεάσει τον τόνο της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής του Ιράν.