Κατηγορίες για παράνομες ενέργειες στην περιοχή του Κόλπου από τις ΗΠΑ εξαπέλυσε το Ιράν. Ανάμεσα στις παράνομες ενέργειες, σύμφωνα με την χώρα, συγκαταλέγονται παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Οι κατηγορίες αυτές έχουν κατατεθεί στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι δυο πανομοιότυπες επιστολές, που απεστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, παραδόθηκαν την Παρασκευή με αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη. Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο πρέσβης της χώρας, Μοχάμεντ Καζάε.

Ads

 
O πρέσβης παρουσίασε αρκετά περιστατικά από καταγεγραμμένες παράνομες πτήσεις, τον Οκτώβριο, πάνω από τις ακτές του Ιράν στην περιοχή του Μπουσερ, όπου βρίσκεται ένα πυρηνικό εργοστάσιο ρωσικής κατασκευής. Επίσης, ο πρέσβης ανέφερε ότι αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο αεροπλάνο παραβίασε τον ιρανικό εναέριο χώρο, την 1η Νοεμβρίου, παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών.
 
Η Τεχεράνη πίεσε τον Μπαν Κι Μουν να προειδοποιήσει τις ΗΠΑ αναφορικά «με την συνέχιση των παραβιάσεων των διεθνών νόμων και των αναπόφευκτων συνεπειών, που μπορούν να επιφέρουν αυτές οι επικίνδυνες πράξεις, και για τις οποίες απόλυτη ευθύνη θα φέρει η αμερικανική κυβέρνηση».
 
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν απαντήσει στις κατηγορίες αυτές μέχρι στιγμής.
 
Το επεισόδιο της 1ης Νοεμβρίου, συμπεριλαμβάνει δυο ιρανικά μαχητικά που προσπαθούν να καταρρίψουν το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροπλάνο, τύπου Predator. Η επιχείρηση κατάρριψης ήταν ανεπιτυχής.
 
Το Πεντάγωνο επέμεινε ότι το αεροπλάνο βρισκόταν σε διεθνή εναέρια περιοχή, όταν τα ιρανικά μαχητικά το αναχαίτισαν και ότι  παρέμεινε πάνω από διεθνή ύδατα καθ’ όλη την διάρκεια της πτήσης του.
 
Ένα χρόνο πριν, το Ιράν εντόπισε ένα αμερικανικό ρομποτικό αεροσκάφος σε ιρανικό έδαφος. Η «αιχμαλωσία» αυτή θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία στην Τεχεράνη, όσο οι δυτικοί αναλυτές έγραφαν τις ανησυχίες τους γύρω από την περίπτωση το Ιράν να αντιγράψει την τεχνολογία του αεροσκάφους.
 
Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τα μυστικά προγράμματα του Ιράν καθώς αντιμετωπίζουν την χώρα ως αντίπαλο σε γεωστρατηγικό επίπεδο στην περιοχή. Η Ουάσιγκτον μαζί με τον ανέκαθεν σύμμαχό της το Ισραήλ, πολεμούν για την επιρροή στην περιοχή. Έτσι οι δυο χώρες κατηγορούν την Τεχεράνη ότι κατασκευάζει πυρηνικό όπλο υπό την κάλυψη ενός κοινωνικού πυρηνικού προγράμματος.  Το Ιράν αρνείται αυτές τις κατηγορίες κατηγορηματικά.
 
Σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την πιθανότητα το Ιράν να προχωρήσει σε εμπλουτισμό ουρανίου, οι ΗΠΑ έχουν προβεί στην επιβολή εμπάργκο στα προϊόντα του Ιράν στην προσπάθεια να καταστρέψει την οικονομία της χώρας. Υπήρχαν ακόμη και σενάρια που έβλεπαν στρατιωτική επέμβαση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας από το Ισραήλ.
 
Η Τεχεράνη είχε απειλήσει ότι θα αποκλείσει με τον στόλο της το στενό του Ορμούζ, ενός κρίσιμου ναυτικού δρόμου για το πετρέλαιο, σαν απάντηση σε ένα τέτοιο χτύπημα. Οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις τους στην περιοχή με σκοπό να είναι σε θέση να εμποδίσουν έναν τέτοιο αποκλεισμό.