Η Aστυνομία Hθών του Ιράν κατηγορείται από ακτιβιστές και ομάδες προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι ξυλοκόπησε άγρια μία 16χρονη επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ, με το κορίτσι να νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση στην Τεχεράνη. Η υπόθεση, αναπόφευκτα θυμίζει την κρατική δολοφονία της 22χρονης Μάχσα Αμινί τον Σεπτέμβριο του 2022, που πυροδότησε μαζικότατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις – τη σοβαρότερη απειλή των τελευταίων ετών για το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν.

Ads

Η 16χρονη Αρμίτα κατέρρευσε μετά την επιβίβασή της σε σταθμό του μετρό της Τεχεράνης την Κυριακή 1η Οκτωβρίου. Οι ιρανικές αρχές δήλωσαν ότι λιποθύμησε και έδωσαν στη δημοσιότητα υλικό από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης στο οποίο φαίνεται να την τραβούν αναίσθητη από το τρένο.

Η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw, που λειτουργεί παράνομα στη χώρα, δίνει μια εντελώς διαφορετική εκδοχή των γεγονότων και ισχυρίζεται ότι η 16χρονη είναι θύμα βίαιης επίθεσης από μέλη της Αστυνομίας Ηθών και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Τεχεράνης  υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Μάλιστα, καταγγέλλεται ότι τα τηλέφωνα όλων των μελών της οικογένειάς της έχουν κατασχεθεί.

Η Hengaw, η οποία επικεντρώνεται στην κουρδική εθνοτική μειονότητα του Ιράν, δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης (3/10) ότι η Αρμίτα ζούσε στην Τεχεράνη, αλλά καταγόταν από την κυρίως κουρδική δυτική επαρχία Κερμανσάχ.

Ads

Κρατικά μέσα ενημέρωσης, που δημοσιεύσαν παραποιημένο βίντεο, ισχυρίστηκαν ότι το κορίτσι λιποθύμησε λόγω χαμηλής αρτηριακής πίεσης με αποτέλεσμα να χτυπήσει το κεφάλι της. Σημειώνεται ωστόσο ότι στο βίντεο που δημοσιεύτηκε δεν φαίνεται τι προηγήθηκε και τι συνέβη μέσα στο βαγόνι, ενώ λόγω της χαμηλής ανάλυσης στην ποιότητα της εικόνας, δεν φαίνεται καθαρά πώς και αν φορούσε μαντίλα.

Η ομάδα δικαιωμάτων δήλωσε επίσης ότι έλαβε πληροφορίες που δείχνουν ότι οι γονείς της Αρμίτα έδωσαν συνέντευξη στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Irna, «παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματικών ασφαλείας υπό σημαντική πίεση στο νοσοκομείο Fajr».

Το Irna επικαλέστηκε τη μητέρα της Αρμίτα, λέγοντας ότι είχαν δει το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας και αποδέχθηκαν ότι αυτό που συνέβη την Κυριακή ήταν ένα «ατύχημα». «Νομίζω ότι η αρτηριακή πίεση της κόρης μου έπεσε, δεν είμαι πολύ σίγουρη, νομίζω ότι είπαν ότι η πίεσή της έπεσε», δηλώνει η μητέρα της σε ένα εμφανώς επεξεργασμένο βίντεο που δημοσίευσε το Irna.

Ο διευθύνων σύμβουλος του μετρό της Τεχεράνης, Μασούντ Ντορόστι, αρνήθηκε επίσης ότι υπήρξε «οποιαδήποτε λεκτική ή σωματική σύγκρουση» μεταξύ της Αρμίτα και «επιβατών ή στελεχών του μετρό». «Ορισμένες φήμες για αντιπαράθεση με στελέχη του μετρό… δεν είναι αληθινές και το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας διαψεύδει αυτόν τον ισχυρισμό», δήλωσε στο Irna.

Το οπτικοακουστικό υλικό φέρεται να δείχνει την Αρμίτα, με ακάλυπτα τα μαλλιά της, να μπαίνει σε ένα τρένο στην αποβάθρα μαζί με άλλα δύο κορίτσια. Στιγμές αργότερα, ένα από τα κορίτσια βγαίνει οπισθοχωρώντας από το τρένο και σκύβει.

Στη συνέχεια, αυτή και αρκετοί άλλοι επιβάτες φαίνονται να μεταφέρουν την αναίσθητη Αρμίτα από τα χέρια και τα πόδια της πριν την ξαπλώσουν στην πλατφόρμα.

*Με πληροφορίες από BBC, Guardian