Το Ιράν εξέδωσε την πρώτη απόφαση για θανατική ποινή συλληφθέντα από τις διαδηλώσεις, με οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος και άλλοι κατάδικοι να εκτελεστούν «βιαστηκά».

Ads

Όπως αναφέρει ο Guardian, δύο μήνες  διαδηλώσεων που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της Μασά Αμινί ώθησαν τις αρχές να εξαπολύσουν μια καταστολή που οδήγησε στην κράτηση χιλιάδων ανθρώπων.

Ορισμένοι έχουν κατηγορηθεί για αδικήματα που θα μπορούσαν να επιφέρουν τη θανατική ποινή σε μια χώρα που η Διεθνής Αμνηστία λέει ότι είναι δεύτερη μόνο μετά την Κίνα παγκοσμίως σε αριθμό ανθρώπων που εκτελεί κάθε χρόνο.

Ο ανώνυμος κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε θάνατο σε δικαστήριο της Τεχεράνης για τα αδικήματα της «πυρπόλησης κυβερνητικού κτιρίου, διατάραξης της δημόσιας τάξης, συγκέντρωσης και συνωμοσίας για διάπραξη εγκλήματος κατά της εθνικής ασφάλειας», καθώς και για «εχθρός του Θεού», ανέφερε την Κυριακή η ιστοσελίδα του δικαστικού σώματος Mizan Online.

Ads

Ένα άλλο δικαστήριο στην Τεχεράνη καταδίκασε άλλους πέντε σε ποινές φυλάκισης από πέντε έως δέκα χρόνια για «συγκέντρωση και συνωμοσία για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της εθνικής ασφάλειας και διατάραξη της δημόσιας τάξης» αναφέρει το Mizan.

Αυτόν τον μήνα, 272 από τους 290 νομοθέτες του Ιράν ζήτησαν από το δικαστικό σώμα να εφαρμόσει τη θανατική ποινή, εναντίον εκείνων που «έχουν βλάψει τις ζωές και τις περιουσίες ανθρώπων με λεπίδες και πυροβόλα όπλα».

Ο Mahmood Amiry-Moghaddam, διευθυντής της ΜΚΟ Iran Human Rights με έδρα τη Νορβηγία, δήλωσε ότι τουλάχιστον 20 άτομα αντιμετωπίζουν κατηγορίες που τιμωρούνται με θάνατο, σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες.

«Ανησυχούμε πολύ ότι οι θανατικές ποινές μπορεί να εκτελεστούν βιαστικά», είπε. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να στείλει μια ισχυρή προειδοποίηση στις ιρανικές αρχές ότι η εφαρμογή της θανατικής ποινής για τους διαδηλωτές δεν είναι αποδεκτή και θα έχει βαριές συνέπειες» πρόσθεσε.

Την Κυριακή, το Mizan και άλλα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι το δικαστικό σώμα απήγγειλε κατηγορίες σε περισσότερους από 750 ανθρώπους σε τρεις επαρχίες για συμμετοχή σε πρόσφατες διαδηλώσεις.

Όπως αναφέρει ο Guardian, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν κατηγορηθεί, σχεδόν οι μισοί από αυτούς στην Τεχεράνη, από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, σύμφωνα με στοιχεία του δικαστικού σώματος.

Η καταστολή οδήγησε επίσης στη σύλληψη δεκάδων ακτιβιστών, δημοσιογράφων και δικηγόρων, των οποίων η συνεχιζόμενη κράτηση έχει προκαλέσει κατακραυγή από το εξωτερικό.

Την Κυριακή, οι ιρανικές αρχές μετέφεραν στο νοσοκομείο τον εξέχοντα αντιφρονούντα Χοσεΐν Ρονάγκι, ο οποίος συνελήφθη τον Σεπτέμβριο και βρισκόταν σε απεργία πείνας για περισσότερες από 50 ημέρες.

Ο Ρονάγκι οδηγήθηκε στη φυλακή Evin μετά τη σύλληψή του στις 24 Σεπτεμβρίου. Η οικογένειά του φοβάται ότι θα μπορούσε να πεθάνει λόγω νεφρικής πάθησης και λέει ότι τα πόδια του έχουν σπάσει στη φυλακή.

Την Κυριακή, ο αδερφός του είπε ότι είχε μεταφερθεί στο γενικό νοσοκομείο Dey στην Τεχεράνη.

«Ο Χοσεΐν μεταφέρθηκε σε ένα από τα τμήματα του νοσοκομείου Dey», έγραψε ο Χασάν Ρονάγκι την Κυριακή, λέγοντας ότι οι γονείς του είχαν αποτραπεί από το να δουν τον γιο τους. «Η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο» αναφέρει στην συνέχεια.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Iran Human Rights, τουλάχιστον 326 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας ως αποτέλεσμα των πανεθνικών διαδηλώσεων.

Όπως σημειώνει ο Guardian, ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τουλάχιστον 123 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, στα νοτιοανατολικά σύνορα του Ιράν με το Πακιστάν. Οι περισσότεροι από αυτούς σκοτώθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών μετά την προσευχή της Παρασκευής στο Ζαχεντάν.

Αντιπροσωπεία που εστάλη από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εξέφρασε τη λύπη του και υποσχέθηκε λύσεις, ανέφεραν επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης και ο επικεφαλής ενός αστυνομικού τμήματος αργότερα απολύθηκαν, όπως ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.