Ως το «απόλυτο εργαλείο εκφοβισμού και καταπίεσης χρησιμοποιείται η θανατική ποινή στο Ιράν, προκειμένου το καθεστώς να διατηρήσει την εξουσία του» καταγγέλλουν δύο ΜΚΟ για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε Νορβηγία και Γαλλία.

Ads

Οι οργανώσεις Ιran Human Rights (IHR) και Ensemble contre la peine de mort (ECPM)κάνουν λόγο για 582 απαγχονισμούς και αύξηση των εκτελέσεων κατά 75% μέσα στο 2022 ενώ χαρακτηρίζουν το δικαστικό σύστημα ως «μηχανή δολοφονιών» με στόχο την  «ενστάλαξη του φόβου» στους πολίτες της χώρας.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 το Ιράν συγκλονίστηκε από μαζικές διαδηλώσεις που πυροδότησε ο θάνατος σε συνθήκες κράτησης της Ιρανής Κούρδισσας Mahsa Amini, η οποία συνελήφθη επειδή δεν συμμορφώθηκε με τον αυστηρό κώδικα ένδυσης που επιβάλλεται για τις γυναίκες στη χώρα. Οι ιρανικές αρχές κατέστειλαν βίαια το κίνημα και απαγχόνισαν τέσσερεις ανθρώπους πράγμα που οδήγησε σε διεθνή κατακραυγή.

Οι 582 εκτελέσεις που καταγράφηκαν στην Ισλαμική Δημοκρατία για το 2022 είναι ο υψηλότερος αριθμός θανατώσεων από το 2015, με τον  αντίστοιχο αριθμό να ανέρχεται σε 333 απαγχονισμούς το 2021 σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι δύο  ΜΚΟ.

Ads

Για άλλη μια φορά η θανατική ποινή «χρησιμοποιείται ως το έσχατο εργαλείο εκφοβισμού και καταπίεσης από το ιρανικό καθεστώς προκειμένου να διατηρήσει τη σταθερότητα της εξουσίας του» καταγγέλλουν οι δύο ΜΚΟ σε κοινή έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα. «Με σκοπό να ενσταλάξουν τον φόβο στον πληθυσμό και στους νεαρούς διαδηλωτές, οι αρχές έχουν πυκνώσει τις εκτελέσεις κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί για λόγους άλλους από τους πολιτικούς» δήλωσε στη γαλλική Liberation ο διευθυντής της IHR Mahmood Amiry Moghaddam.

«Για να σταματήσει η μηχανή του θανάτου που έχει στήσει το ιρανικό καθεστώς, με κάθε νέα εκτέλεση η διεθνής κοινότητα και η κοινωνία των πολιτών πρέπει να δείχνουν ενεργά την αντίθεσή τους είτε βρίσκονται  στη χώρα, είτε όχι» επιμένει ο Moghaddam. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι σήμερα περίπου άλλοι 100 κρατούμενοι είναι είτε θανατοποινίτες, είτε αντιμετωπίζουν κατηγορίες που επισύρουν τη θανατική ποινή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο αριθμός των καταδικαστικών αποφάσεων για υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ η τροποποίηση του σχετικού νόμου που είχε γίνει το 2017 είχε οδηγήσει σε σημαντική μείωση των στατιστικών των εκτελέσεων μέχρι το 2021.

Όπως ανέφερε  ο Moghaddam στη Liberation «πάνω από τις μισές εκτελέσεις μετά την έναρξη των διαδηλώσεων, αλλά και το 44% των απαγχονισμών που καταγράφηκαν το 2022, σχετίζονται με υποθέσεις ναρκωτικών Το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο σε σχέση με το 2021 και δεκαπλάσιο σε σχέση με το 2020».