Η Τεχεράνη αποφάσισε τη σταδιακή αναστολή εφαρμογής μιας σειράς υποχρεώσεών της που προκύπτουν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά της.

Ads

Την σχετική ανακοίνωση έκανε την Τρίτη ο πρόεδρος του Ιράν, Χάσαν Ροχανί.

Ειδικότερα, ο Ροχανί είπε ότι το Ιράν διακόπτει δύο σημεία της συμφωνίας που αφορούν στην παραγωγή και την πώληση εμπλουτισμένου ουρανίου και βαρέως ύδατος. Προειδοποίησε μάλιστα, ότι αν δεν ληφθούν υπόψην τα συμφέροντα της χώρας του, θα αναστείλει την τήρηση των όρων εμπλουτισμού ουρανίου και θα συνεχίσει την αναβάθμιση του αντιδραστήρα βαρέως τύπου στο Αράκ».

Υπογράμμισε πάντως ότι η συμφωνία παραμένει σε ισχύ και το το Ιράν δεν πρόκειται να αποχωρήσει από αυτήν. Υπενθυμίζεται, ότι ένα χρόνο πριν, οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από τη συμφωνία – την οποία συνυπογράφουν επίσης η Ρωσία, η Βρετανία, η Κίνα, η Γαλλία και η Γερμανία – επαναφέροντας τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

Ads

Η Γαλλία

Η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας δήλωσε ότι το Παρίσι θέλει την διατήρηση της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν εν ζωή και προειδοποίησε ότι αν η Τεχεράνη δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε η ενεργοποίηση του μηχανισμού που μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων θα βρεθεί στο τραπέζι.

Με δηλώσεις της στο BFM TV, η Φλοράνς Παρλί δήλωσε ότι τίποτε δεν θα είναι χειρότερο από την αποχώρηση του Ιράν από την συμφωνία και ότι η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να την κρατήσουν ζωντανή.

Η Ρωσία

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως το Ιράν οδηγήθηκε στο να αποσυρθεί από κάποιους από τους όρους της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 λόγω εξωτερικής πίεσης, την ευθύνη για την οποία απέδωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ο πρόεδρος (Πούτιν) έχει μιλήσει επανειλημμένως για τις συνέπειες απερίσκεπτων βημάτων όσον αφορά το Ιράν και με αυτό εννοώ την απόφαση που έλαβε η Ουάσινγκτον (να αποχωρήσει από τη συμφωνία). Τώρα βλέπουμε πως αυτές οι συνέπειες αρχίζουν να συμβαίνουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους.

Στο μεταξύ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος βρίσκεται για συνομιλίες στη Μόσχα, είπε στον Ρώσο ομόλογό του πως η απόφαση της Τεχεράνης να περιορίσει κάποιες από τις εθελοντικές δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας με τις παγκόσμιες δυνάμεις είναι νόμιμη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Ζαρίφ είπε στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πως οι ενέργειες του Ιράν δεν παραβιάζουν τους αρχικούς όρους της πυρηνικής συμφωνίας και πως η Τεχεράνη έχει τώρα 60 ημέρες στη διάθεσή της  προκειμένου να προβεί στα απαραίτητα διπλωματικά βήματα.