Τρεις ημέρες μετά τη συντριβή του αεροσκάφους της Ukraine Airlines International λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης το Ιράν ανακοίνωσε ότι ο στρατός του κατέρριψε «από λάθος» το Boeing 737.

Ads

Το Ιράν λυπάται «βαθιά» για τη συντριβή, «μία μεγάλη τραγωδία και ένα ασυγχώρητο λάθος», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

«Η εσωτερική έρευνα των ενόπλων δυνάμεων κατέληξε δυστυχώς στο συμπέρασμα ότι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από λάθος προκάλεσαν τη συντριβή του ουρανικού αεροσκάφους και τον θάνατο 176 αθώων», έγραψε στο Twitter ο Ροχανί.

Λίγο νωρίτερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ εξέφρασε «τη λύπη, τη συγγνώμη και τα συλλυπητήριά του», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ουάσινγκτον φέρει μερίδιο της ευθύνης για την τραγωδία.

Ads

«Θλιβερή ημέρα. Προκαταρκτικά αποτελέσματα της εσωτερικής έρευνας των Ενόπλων Δυνάμεων: Ανθρώπινο λάθος σε μια περίοδο κρίσης που προκλήθηκε από τον τυχοδιωκτισμό των ΗΠΑ οδήγησε στην καταστροφή», έγραψε ο Ζαρίφ στο Twitter.

Ο Ιρανός υπουργός αναφέρεται στον φόνο, στις 3 Ιανουαρίου του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη.

Πρώτος ήταν ο ιρανικός στρατός που έκανε λόγο για «ανθρώπινο λάθος», εξηγώντας ότι το ουκρανικό Boeing θεωρήθηκε «εχθρικό αεροσκάφος». «Ο υπεύθυνος» του λάθους αυτού θα λογοδοτήσει «αμέσως» στη δικαιοσύνη, τόνισε ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου του ιρανικού στρατού.

«Εν μέσω μιας κατάστασης κρίσης η πτήση 752 της Ukrainian απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί και την ώρα που έκανε έναν ελιγμό (φάνηκε να πλησιάζει) σε ευαίσθητο στρατιωτικό κέντρο» των Φρουρών της Επανάστασης, αναφερόταν σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το πρακτορείο Irna.

«Σε αυτές τις συνθήκες» και έπειτα από «ένα ανθρώπινο λάθος και όχι σκοπίμως το αεροπλάνο επλήγη», πρόσθεσε ο ιρανικός στρατός.

Ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ, δήλωσε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης αναλαμβάνουν την πλήρη ευθύνη για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους και ζήτησε συγγνώμη από τους Ιρανούς, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Irib.

Ο Χατζιζαντέχ είπε μάλιστα ότι ευχήθηκε να πεθάνει όταν ενημερώθηκε για το τραγικό συμβάν.

Ο Καναδός πρωθυπουργός ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ζήτησε «διαφάνεια» προκειμένου να διεξαχθεί «πλήρης και ενδελεχής» έρευνα και να αποδοθούν ευθύνες, αφού το Ιράν παραδέχθηκε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του κατέρριψαν από λάθος την Τετάρτη το αεροσκάφος της Ukraine Airlines International, στο οποίο επέβαιναν πολλοί Καναδοί.

«Προτεραιότητά μας είναι να πέσει φως στην υπόθεση με πνεύμα διαφάνειας και δικαιοσύνης», τόνισε ο Τριντό σε ανακοίνωσή του.

«Πρόκειται για μια εθνική τραγωδία και όλοι οι Καναδοί πενθούν. Θα εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα διεξαχθεί μια πλήρης και ενδελεχής έρευνα», διαβεβαίωσε ο Καναδός πρωθυπουργός.

«Η κυβέρνηση του Καναδά αναμένει την πλήρη συνεργασία των ιρανικών αρχών», υπογράμμισε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε αποζημιώσεις

Η Ουκρανία αναμένει τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας, πλήρη παραδοχή ενοχής και την καταβολή αποζημιώσεων από το Ιράν μετά την παραδοχή της Τεχεράνης ότι οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν από λάθος το αεροσκάφος της Ukraine Airlines International, ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανακοίνωσή του σήμερα.

Ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι “το Ιράν δήλωσε ένοχο για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους. Όμως επιμένουμε σε πλήρη παραδοχή ενοχής”.

«Αναμένουμε από το Ιράν διαβεβαιώσεις για την ετοιμότητά του να διεξαγάγει πλήρη και ανοικτή έρευνα, να προσαγάγει τους υπεύθυνους στη δικαιοσύνη, να καταβάλει αποζημιώσεις και να ζητήσει επισήμως συγγνώμη μέσω της διπλωματικής οδού», πρόσθεσε.

Αργότερα, το γραφείο του Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι ο  ουκρανός πρόεδρος πρόκειται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί σήμερα.