Τρεις αλλεπάλληλες ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν σήμερα το κέντρο της Βαγδάτης, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 30 ανθρώπων -κατ’ άλλους 50- και τον τραυματισμό 224. Και οι τρεις βομβιστικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με παγιδευμένα αυτοκίνητα και σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών του Ιράκ είχαν στόχο τις πρεσβείες της Αιγύπτου και του Ιράν.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες δύο αυτοκίνητα εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα στο προάστιο Μανσούρ, στα δυτικά της πρωτεύουσας, σημείο όπου βρίσκονται πολλές ξένες πρεσβείες και το τρίτο εξερράγη λίγα λεπτά αργότερα μπροστά από την πρεσβεία του Ιράν στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας.

«Οι επιθέσεις ήταν κατά των πρεσβειών του Ιράν και της Αιγύπτου», τόνισε ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού επιτελείου της Βαγδάτης Κάσεμ Άττα, ο οποίος πρόσθεσε πως η τρίτη επίθεση πραγματοποιήθηκε «σε μία διασταύρωση κοντά στις πρεσβείες της Γερμανίας και της Συρίας».

Ο υπεύθυνος της ιρανικής πρεσβείας Καζέμ Σέϊχ Φορουτάν τόνισε πως «κανείς εργαζόμενος στην είσοδο δεν επλήγη από την επίθεση», αλλά πως το κτίριο που στεγάζει την πρεσβεία «υπέστη σοβαρές ζημιές». Παράλληλα απέδωσε τις επιθέσεις σε «εχθρούς των δύο εθνών, του Ιράκ και του Ιράν».

Ads

Σύμφωνα με ανακοινωθέν του αιγυπτιακού υπουργείο Εξωτερικών από την έκρηξη βρήκαν τον θάνατο ένας ιρακινός υπεύθυνος της ασφάλειας της πρεσβείας και «ένας αριθμός από μέλη της φρουράς». Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ανάμεσα στους τραυματίες είναι και δύο Αιγύπτιοι ενώ το κτίριο της πρεσβείας υπέστη ζημιές.

Στο Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βέστερβελε, με ανακοίνωσή του καταδικάζει την επίθεση και σημειώνει ότι από την έκρηξη έχασε τη ζωή του ένας ιρακινός φρουρός, ενώ άλλοι τρεις, επίσης Ιρακινοί, τραυματίσθηκαν.