Ένας αμερικανός στρατιώτης τελεί υπό κράτηση, μετά τις υποψίες σε βάρος του για το θάνατο την περασμένη εβδομάδα δύο εκ των συντρόφων του στο Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα ο αμερικανικός στρατός.

Ads

«Ο στρατιώτης Νεφταλί Πλατέρο έχει προφυλακιστεί, σε σχέση με τη δολοφονία δύο στρατιωτών στις 23 Σεπτεμβρίου στο Ιράκ», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ο στρατιώτης Πλατέρο θεωρείται ύποπτος και για τον τραυματισμό τρίτου στρατιώτη σε αυτό τον πυροβολισμό, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δεν διευκρινίζει που έλαβε χώρα αυτό το επεισόδιο.

«Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους», αναφέρει στην ανακοίνωση ο στρατηγός Τζέφρι Μπουσάναν, ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. «Νιώθουμε θλίψη για το τραγικό αυτό περιστατικό».

Με τους θανάτους αυτούς αυξάνεται σε 4.424 ο αριθμός των αμερικανών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ μετά την αμερικανική εισβολή στη χώρα το 2003, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που βασίζεται σε στοιχεία της ανεξάρτητης ιστοσελίδας www.icasualties.org.

Ads

Ο αμερικανικός στρατός αριθμεί πλέον λιγότερους από 50.000 άνδρες στη χώρα, έναντι 170.000 στρατιωτών που είχαν αναπτυχθεί στη χώρα όταν είχε κλιμακωθεί η διαθρησκευτική βία το 2007. Η πλήρης αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων προβλέπεται στα τέλη του 2011.


Στο μεταξύ, στο μέτωπο του Αφγανιστάν,
οι ταλιμπάν “προσέγγισαν” την αφγανική κυβέρνηση και τις διεθνείς δυνάμεις για να εξετάσουν το ενδεχόμενο να καταθέσουν τα όπλα, δήλωσε σήμερα ο διοικητής των διεθνών και αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους.

«Περίπου 20 μικρές οργανώσεις (ταλιμπάν) έχουν ήδη προσεγγίσει την κυβέρνηση και τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ», τόνισε ο στρατηγός Πετρέους. «Είναι τα πολύ πρώτα βήματα. Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να μιλάμε για διαπραγματεύσεις, πρόκειται για τις πρώτες συνομιλίες», πρόσθεσε ο Πετρέους, ο οποίος διοικεί τους ξένους στρατιώτες στο Αφγανιστάν. «Αλλοι έρχονται για να δουν την κυβέρνηση, άλλοι έρχονται για να δουν εμάς”, υπογράμμισε ο στρατηγός Πετρέους.