Οκτώ ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εχθές (20/12) προς την Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, την αυστηρά φυλασσόμενη και οχυρωμένη περιοχή όπου στεγάζονται ξένες πρεσβείες και κυβερνητικά κτίρια, μεταξύ άλλων η αμερικανική πρεσβεία, από «παράνομη ομάδα», σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο στρατός του Ιράκ.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το CNN, ο πρόεδρος του Ιράκ, υποστήριξε πως «επρόκειτο για τρομοκρατική πράξη», ενώ, αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπήρξαν θύματα λόγω της επίθεσης, με το αντιπυραυλικό σύστημα της αμερικανικής πρεσβείας να τίθεται σε λειτουργία αποκρούοντας τις ρουκέτες.

Παρ’ όλα αυτά, ένα άτομο της ασφάλειας (security) της περιοχής, τραυματίστηκε, ενώ προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την τελευταία επίθεση στη Βαγδάτη από στρατιωτικές ομάδες που συνεργάζονται με το Ιράν» , δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο σχετικά με το συμβάν.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί πως, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επιθυμούσαν να μειώσουν σημαντικά τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στο Ιράκ (από 3.000 που βρίσκονται τώρα στο Ιράκ, το σχέδιο ήταν να μειωθούν στους 2.500 μέχρι τα μέσα Γενάρη), λόγω της συχνότητας των επιθέσεων με ρουκέτες προς την «Πράσινη Ζώνη», ενδέχεται η εν λόγω μείωση να καθυστερήσει, όπως αναφέρει το Al Jazeera.

Αναλυτικότερα, στις 17 Νοέμβρη, σημειώθηκε παρόμοια επίθεση προς την Αμερικανική Πρεσβεία, ενώ στις 10 Δεκέμβρη, τοποθετήθηκαν βόμβες σε εξοπλισμό που προοριζόταν για την ενίσχυση των ιρακινών δυνάμεων (που έχουν την στήριξη των ΗΠΑ).

Τέλος, σύμφωνα και πάλι με το Al Jazeera, ήδη από τον Σεπτέμβρη, η Ουάσινγκτον προειδοποίησε το Ιρακ, πως η πρεσβεία στη Βαγδάτη θα κλείσει, εάν συνεχιστούν τέτοιου είδους επιθέσεις.