Το Ιράκ απαγορεύει στα μέσα ενημέρωσης να χρησιμοποιούν τον όρο «ομοφυλοφιλία» και αναφέρει ότι πρέπει να χρησιμοποιούν τον όρο «σεξουαλική παρέκκλιση».

Ads

Πιο συγκεκριμένα, η επίσημη ρυθμιστική αρχή του Ιράκ για τα μέσα ενημέρωσης διέταξε την Τρίτη 15/8 όλες τις εταιρείες μέσων ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης που δραστηριοποιούνται στο αραβικό κράτος να μην χρησιμοποιούν τον όρο «ομοφυλοφιλία» και αντ’ αυτού να λένε «σεξουαλική παρέκκλιση», δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος και έγγραφο της ρυθμιστικής αρχής.

Το έγγραφο της ιρακινής Επιτροπής Επικοινωνιών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (CMC) αναφέρει ότι απαγορεύεται επίσης η χρήση του όρου «φύλο». Απαγορεύει σε όλες τις τηλεφωνικές και διαδικτυακές εταιρείες που έχουν λάβει άδεια από αυτήν να χρησιμοποιούν τους συγκεκριμένους όρους σε οποιαδήποτε εφαρμογή κινητής τηλεφωνίας τους.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε αργότερα ότι η απόφαση χρειάζεται ακόμη μια τελική έγκριση.

Ads

Η ρυθμιστική αρχή «κατευθύνει τους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης … να μην χρησιμοποιούν τον όρο “ομοφυλοφιλία” και να χρησιμοποιούν τον ορθό όρο “σεξουαλική παρέκκλιση”», ανέφερε η αραβόφωνη δήλωση.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η ποινή για την παραβίαση του κανόνα δεν έχει ακόμη οριστεί, αλλά θα μπορούσε να περιλαμβάνει πρόστιμο.