Επιχείρηση για την ανακατάληψη του φράγματος της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές, πραγματοποιούν από το Σάββατο Κούρδοι μαχητές με την υποστήριξη της αμερικανικής αεροπορίας. Η Μοσούλη ήταν η πρώτη πόλη που είχε καταληφθεί από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε» και αποτελεί στρατηγικής σημασίας περιοχή για την εξέλιξη των μαχών στο Ιράκ. Σε πρώτη φάση οι Κούρδοι μαχητές επιχειρούν να ανακαταλάβουν το φράγμα της Μοσούλης, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ads

«Είναι το σημαντικότερο φράγμα στη χώρα», δήλωσε Κούρδος στρατιωτικός αξιωματούχος. «Οι Πεσμεργκά (Κούρδοι μαχητές) με αμερικανική αεροπορική υποστήριξη πήραν τον έλεγχο της ανατολικής πλευράς του φράγματος», μέχρι αυτήν την ώρα, ανέφερε ο στρατηγός Άμπντελ Ραχμάν Κορίνι και πρόσθεσε: «Σκοτώθηκαν πολλά μέλη του Ισλαμικού Κράτους. Συνεχίζουμε να προελαύνουμε και αναμένεται να ανακοινώσουμε νέα τις επόμενες ώρες».

Οι αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ σε συνδυασμό με τις χερσαίες επιθέσεις των Κούρδων μαχητών ξεκίνησαν νωρίς το Σάββατο και οι μάχες συνεχίζονται. Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους είχαν ξεκινήσει την επέλασή τους με την κατάληψη της Μοσούλης και στη συνέχεια κατέλαβαν πολλές περιοχές στην ιρακινή επικράτεια. Υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών εκτός από πόλεις και χωριά τέθηκαν και σημαντικές υποδομές στρατηγικής σημασίας, όπως το φράγμα και οι πετρελαιοπηγές.

Το φράγμα της Μοσούλης βρίσκεται περίπου 50 χλμ βόρεια της πόλης και εξασφαλίζει υδροδότηση και ηλεκτροδότηση στην περιοχή και είναι απολύτως απαραίτητο για άρδευση τεράστιων καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην επαρχία Νινευή του Ιράκ. Ενδεικτικό είναι πως το 2007 ο τότε αμερικανός πρεσβευτής Ράιαν Κρόκερ και ο τότε διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ Ντέιβιντ Πετρέους είχαν προειδοποιήσει πως μια καταστροφή στο φράγμα θα είχε τεράστιες συνέπειες, καθώς θα προκαλούσε πλημμύρες κατά μήκος του Τίγρη Ποταμού ως και τη Βαγδάτη.

Ads

Οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν τα φράγματα ως όπλα, καθώς μέσω αυτών ελέγχουν την υδροδότηση σε περιοχές. Νωρίτερα φέτος είχαν πλημμυρίσει μεγάλες περιοχές κοντά στη Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης. Ωστόσο η Μοσούλη, που κινδυνεύει άμεσα από μια καταστροφή του φράγματος, αποτελεί το προπύργιο των τζιχαντιστών, ενώ το φράγμα θεωρείται πολύ σημαντικό για την οικονομία του χαλιφάτου που έχουν εγκαθιδρύσει από τα τέλη Ιουνίου στις περιοχές που έχουν καταλάβει.

Οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις έπληξαν και στόχους των τζιχαντιστών στο όρος Sinjar, όπου έχει εγκλωβιστεί ένα μεγάλο μέρος της κοινότητας των Γεζίντι, που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των τζιχαντιστών. Μόνο το Σάββατο περίπου 100 άνθρωποι, μέλη της κοινότητας των Γεζίντι, εκτελέστηκαν σε ένα χωριό στο βόρειο Ιράκ επειδή δεν ασπάστηκαν το Ισλάμ όπως τους ζήτησαν οι τζιχαντιστές. Άγνωστος αριθμός γυναικών της ίδιας κοινότητας έχει απαχθεί.

Η επιχείρηση στο φράγμα της Μοσούλης ήταν η αρχή μιας ευρείας επιχείρησης για ανακατάληψη περιοχών. Οι Πεσμπεργκά, με την υποστήριξη της Δύσης, έχουν ξεκινήσει τη δική τους αντεπίθεση. Σημειώνεται πως την Παρασκευή, η ΕΕ αποφάσισε πως κάθε χώρα – μέλος της Ένωσης μπορεί να τροφοδοτήσει με όπλα τους Κούρδους αν το επιθυμεί. Οι Κούρδοι μαχητές είναι οι μόνοι που αντιμετωπίζουν τους τζιχαντιστές, καθώς ο στρατός του Ιράκ μοιαζεί αδύναμος να συγκρουστεί με τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και έχει περιοριστεί στην περιφρούρηση περιοχών και κυρίως της πρωτεύουσας Βαγδάτης.