Τα κράτη της Ευρωζώνης οφείλουν να εντάξουν στην εθνική τους νομοθεσία κανόνες για τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών τους, όπως έχουν προτείνει η Γαλλία και η Γερμανία, σύμφωνα με προπαρασκευαστικό έγγραφο της ΕΕ, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, εν όψει της Συνόδου Κορυφής το Μάρτιο. Πρόκειται για ένα τετρασέλιδο έγγραφο και έχει συνταχθεί από τα επιτελεία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Ads

Παρά το γεγονός ότι οι προτάσεις αυτές είναι ηπιότερες σε σχέση με ότι προωθούσε ο γαλλογερμανικός άξονας, η γερμανική κυβέρνηση αντέδρασε θετικά εκτιμώντας ότι πρόκειται για «ενθαρρυντικό» έγγραφο, σύμφωνα πάντα με δηλώσεις γερμανικής κυβερνητικής πηγής στο πρακτορείο Reuters.

Αναφορικά με την υιοθέτηση δημοσιονομικών κανόνων, στο έγγραφο αναφέρεται ότι κάθε κράτος θα επιλέξει τις δικές του λύσεις. Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να διατηρήσουν το δικαίωμα της επιλογής του νομοθετικού μέσου, ωστόσο, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα είναι επαρκώς δεσμευτικό.

Υπενθυμίζεται η επιμονή του Βερολίνου να ενσωματώσουν οι εταίροι στην εθνική τους νομοθεσία κανόνες για τον περιορισμό του δημοσίου χρέους. Στο έγγραφο πάντως εμπεριέχεται άλλη μια πρόταση που αποσκοπεί στην αποφόρτιση των δημοσιονομικών πιέσεων είναι να αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και να συνδεθεί με το προσδόκιμο ζωής. Στο έγγραφο δεν αναφέρονται συγκεκριμένοι αριθμητικοί στόχοι. Η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών συστημάτων θα υπολογίζεται από ένα δείκτη. Προτείνεται επίσης η κατάργηση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών, μέτρο στο οποίο αντιδρούν η Αυστρία, η Ισπανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

Ads

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι θα πρέπει να παρακολουθείται στενά το μοναδιαίο κόστος εργασίας. Σε χώρες όπου παρατηρείται συνεχόμενη αύξησή του, το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Κάθε χώρα θα αποφασίζει η ίδια πώς θα ελέγχει το κόστος εργασίας, σύμφωνα με τις παραδόσεις στις εργασιακές της σχέσεις, επισημαίνεται στο έγγραφο. Η ΕΕ εφιστά πάντως την προσοχή των κυβερνήσεων στην ανάγκη να αποδυναμωθεί ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να υπάρχει «μηχανισμός σύνδεσης» των μισθών με την παραγωγικότητα.

Επιπλέον καλούνται οι κυβερνήσεις να υιοθετήσουν νόμους για την εξυγίανση των τραπεζών, άλλη μια ιδέα που έβαλαν στο τραπέζι στις 4 Φεβρουαρίου η Γερμανία και η Γαλλία.