Ένοχους έκρινε ινδικό δικαστήριο 8 κατηγορούμενους για το πολύνεκρο βιομηχανικό δυστύχημα του Μποπάλ, όπου χιλιάδες Ινδοί έχασαν τη ζωή τους μετά από διαρροή τοξικού αερίου. Το ατύχημα του Μποπάλ χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως το χειρότερο βιομηχανικό δυστύχημα στην ιστορία.

Ads

Το δικαστήριο, ύστερα από 28 χρόνια, έκρινε σήμερα ένοχους πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας, τον 85χρονο πλέον, πρώην πρόεδρος του ινδικού τμήματος της εταιρείας, Κεσούμπ Μαχίντρα και επτά πρώην στελέχη από την Ινδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνή πρακτορεία, οι καταδικασθέντες είναι πιθανόν να ασκήσουν έφεση και σε μία τέτοια περίπτωση η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Ο Εισαγγελέας της υπόθεσης δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι στους κατηγορούμενους επιβλήθηκε η ανώτατη προβλεπόμενη από τον νόμο ποινή φυλάκισης αλλά αμέσως αφέθηκαν ελεύθεροι με καταβολή χρηματικής εγγύησης.

Με την ίδια απόφαση τους επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο αντίστοιχο με περίπου 2.000 δολάρια στον καθένα και 10.000 δολάρια πρόστιμο στην Union Carbide.

Ads

Στην ετυμηγορία δεν γίνεται λόγος για τον βασικό κατηγορούμενο,τον τότε διευθυντή της Union Carbide, Ουώρεν Αντερσον, που θεωρείται «φυγόδικος» καθώς διαμένει στις ΗΠΑ και οι ινδικές αρχές δεν κατόρθωσαν να πετύχουν την έκδοσή του.

Αντιδράσεις στην Ινδία

Διαδηλώσεις πραγματοποιούν σήμερα στην Ινδία ανθρωπιστικές οργανώσεις αλλά και επιζήσαντες του τραγικού δυστυχήματος, ύστερα από την «ήπια», όπως υποστηρίζουν, καταδίκη των ιθυνόντων. Δεκάδες διαδηλωτές εξέφρασαν την οργή τους για την ποινή δύο ετών με εγγύηση, που επιβλήθηκε σε οκτώ πρώην στελέχη της Union Carbide για το δυστύχημα στην Μποπάλ το 1984, κατά το οποίο τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Κρατώντας πανό, που έγραφαν «κρεμάστε τους ένοχους» και «είναι προδότες του έθνους» διαμαρτυρήθηκαν για το «αργό και αναποτελεσματικό» δικαστικό σύστημα της Ινδίας και επέκριναν την κυβέρνηση που δεν κατάφερε να φέρει στην Ινδία έναν από τους υπεύθυνους για να δικαστεί. Κατά την προσπάθειά τους να εισέλθουν στο δικαστικό μέγαρο παρεμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Το χρονικό του δυστυχήματος

Τα ξημερώματα της 3ης Δεκεμβρίου του 1984, στο εργοστάσιο της Union Carbide στην πόλη Μποπάλ της Ινδίας σημειώνεται διαρροή τοξικών αερίων. Κανένα από τα συστήματα ασφαλείας του εργοστασίου δεν λειτουργούσε με αποτέλεσμα το τοξικό σύννεφο να εξαπλωθεί γρήγορα πάνω από την πόλη. Το αέριο, ισοκυανιούχο μεθύλιο, σκότωσε τις πρώτες ημέρες 9.000 ανθρώπους. Ο αριθμός των θυμάτων από τις επιπτώσεις του αερίου μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει τις 25.000. Η Union Carbide, πλήρωσε πρόστιμο και αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων που ανέρχονταν στο «αστρονομικό ποσό» των 800 περίπου δολαρίων για κάθε θύμα. Ο πρόεδρος της εταιρείας Γουόρεν Άντερσον φυγαδεύτηκε νύχτα από την Ινδία και από τότε οργανώσεις και θύματα προσπαθούν να τον καθίσουν στο σκαμνί.

Η Union Carbide, μερικά χρόνια αργότερα πουλήθηκε στην αμερικανική εταιρία Dow. H τελευταία αγόρασε τα περιουσιακά στοιχεία της Union Carbide αλλά όχι και τις υποχρεώσεις της απέναντι στο Μποπάλ. Τα χημικά που υπήρχαν στις αποθήκες τη στιγμή του ατυχήματος αποσύρθηκαν μόνο εν μέρει και μέχρι σήμερα παραμένουν θαμμένα σε χώρους γύρω από το εργοστάσιο μολύνοντας το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα, προκαλώντας συνεχώς νέα θύματα. Η Dow αρνείται ότι έχει υποχρέωση να καθαρίσει το Μποπάλ ενώ την ίδια στιγμή κάνει τεράστιες επενδύσεις σε άλλες επαρχίες της Ινδίας, φροντίζοντας έτσι να μην πιέζεται και πολύ από την ινδική κυβέρνηση. Το 2006, η Dow ξεκίνησε αυτό που ονόμασε «The human element campaign» στα πλαίσια της «εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης», και έχει ξοδέψει μέχρι σήμερα 100 εκατομμύρια δολάρια. Ειρωνεία. «Ξέχασε» να βάλει στο πρόγραμμα το Μποπάλ.

Δείτε επίσης: Από το Μποπάλ στο Λονδίνο, ο αγώνας για δικαιοσύνη ταξιδεύει σ’ ένα μπουκάλι

25 χρόνια θανάτων και παραμορφώσεων στο Μποπάλ